Největší prstovou rukavici vystavují v Dobříši

31. srpen 2020

Kulturní středisko Dobříš, tábornický oddíl Zlatý list a skautský oddíl Minnehaha vytvořily společně s návštěvníky Májových slavností v roce 2012 obří prstovou rukavici. Nápad vznikl u příležitosti výročí 760 let od první písemné zmínky o městě Dobříš. Nyní je rukavice vystavena v dobříšském muzeu. Díky naší reportáži.

Rukavice o délce 306 a šířce 145 centimetrů má po obvodu, který činí 12,12 metru, 760 otvorů. Těmi účastníci slavností stužkami v městských barvách (bílé a modré) sešili horní a spodní díl rukavice k sobě. Údaje o velikosti rukavice byly zaregistrovány do České databanky rekordů.

Rukavice je vyrobená ze semiše s podkladovou látkou. Střih provedli mistři svého oboru, nyní důchodci, v minulosti zaměstnanci bývalých Rukavičkářských závodů, které byly před dvaceti lety hlavním zaměstnavatelem v Dobříši.

Prstovou rukavici rekordních rozměrů si můžete prohlédnout v rámci otevírací doby muzea.

Údaje o velikosti rukavice byly zaregistrovány do České databanky rekordů

„Když jsme si spolu začali domlouvat natočení reportáže,“ vypráví Miroslav Sochor, bývalý vedoucí oddílu Zlatý list, „my jako nositelé myšlenky (vzniku rekordně velké rukavice, pozn. red.) jsme se začali pídit po tom, kde rukavice skončila. Hned po rekordu byla vystavena v depozitáři muzea, ale protože je tak velká, posléze byla v rámci úprav místa složena a umístěna ve skladu. Díky tomu, že jste se o rukavici zajímali, napadlo mě propojit dobříšské rukavičkářské muzeum s Archivem města Dobříš. Povedlo se domluvit, že rukavice bude dlouhodobě do muzea z Archivu zapůjčena a bude ji moci vidět každý, kdo touží vidět takový zajímavý předmět.“

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.