Největším nepřítelem našich nohou jsou moderní boty

Blíží se léto a s ním i sluníčko a teplé počasí. A to znamená, že budeme odkládat nejen vrstvy oblečení, ale že odhalíme i nohy v otevřených botách. A zejména ženy, ale určitě i mnozí muži, chtějí, aby jejich nohy v letních botách dobře vypadaly.

Na druhou stranu nám často právě změna obuvi způsobí otlaky, puchýře nebo dokonce kuří oka. Jak na to, aby naše nohy byly nejen hezké, ale i zdravé a nebolavé?

Překvapivě největším nepřítelem našich nohou jsou boty, zejména ty moderní. "Je tedy dobré po celém dni, který většina z nás stráví v botech, nechat ty nohy chvilku odpočinout, vyvětrat, nechat je na svobodě. Být zkrátka doma chvilku naboso," říká Mgr. Veronika Matulová z podologického a estetického centra v Praze.

Čtěte také

Samozřejmě prvořadá je v péči o nohy hygiena. Nohy bychom si každý večer měli nejen umýt, ale také si je pořádně osušit, zejména mezi prsty. Pokud to neuděláme, mohou se nám tato místa zapařit a vytvořit tak ideální prostředí pro plísně a podobné nepříjemnosti. A zapomínat bychom neměli ani na krémy a další přípravky volené podle typu naší pokožky.

Jak na problémy s nehty?

Některé lidi trápí zarůstající nehty a tak jejich stříhání odkládají, jak jen to jde. "To je ideální způsob řešení. Čím delší je nehet a ten jeho okraj, tím lépe se s ním pracuje. Ve chvíli, kdy se ten zarůstající nehet vystřihne, se ten problém zacyklí a ta situace je potom mnohem horší," vysvětluje Veronika Matulová.

To, jaké máme problémy s nehty na nohou, je záležitost také genetická. Většina potíží, která se objeví u rodičů, se v řadě případů projeví i u jejich dětí. Nevhodně zvolená obuv může zase přinést nepříjemnosti v podobě puchýřů. "Pokud není puchýř extrémně bolestivý, je lepší ho nijak nepropichovat, neprostříhávat, protože ta tekutina, která se v něm objeví, chrání tu spodní pokožku. Ideální je puchýř zalepit náplastí a snažit se volit pohodlné obutí, které nebude to postižené místo dřít nebo vystavovat tlaku," radí podoložka.

nohy, noha

Dalším problémem, který se na našich nohou může objevit, je kuří oko. Jde vlastně o otlak, o zrnko ztvrdlé kůže, které se vytvoří hluboko v pokožce. Kolem něj se pak postupně vytvářejí další tvrdé kruhy, protože se tělo tomu kuřímu oku brání.

V lékárnách se prodávají speciální náplasti na kuří oka. "Já je moc nedoporučuji, protože většinou obsahují kyseliny, které naleptávají kůži kolem, ale s tím samotným kuřím okem si moc neporadí. Rozhodně doporučuji navštívit raději odborníka," říká Veronika Matulová.

Spustit audio