Nejvíc čokoládou je ta bílá. Obsahuje totiž nejvíc kakaového másla, prozrazuje čokoládník Kovařík

29. prosinec 2021

Sám sní denně tabulku čokolády denně, ale musí to prý být opravdová čokoláda a ne to, co se většinou prodává v obchodních řetězcích, říká čokoládník Petr Kovařík. „Je v nich totiž hrozně moc rafinovaného cukru,“ vysvětluje. „Čokoláda je pro každého, ale lidé neví, co je to pravá čokoláda. Například bílá čokoláda je nejvíc čokoláda, protože obsahuje nejvíc kakaového másla. To je ale ceněná surovina pro kosmetický a farmaceutický průmysl, proto ho není dost v potravinářství.“

„Kakaové boby by se měly tradičně zpracovat v melanžéru, mezi mlýnskými kameny, a to by trvalo třeba čtrnáct dní, nám to trvá tři dny. Velkovýrobci to ale dělat nechtějí. Aby mohli nabídnout hodně extra hořké čokolády, tak ji hodí do aktivačních roztoků, ona se odhořčí, odkyselí, zčerná. Ale nejsou v ní žádné antioxidanty,“ popisuje výrobu čokolády Kovařík.

Čtěte také

„Jako když si dáváte cappuccino. Je jedno, co bylo základem kávy, protože jste to přesladili a přemlékovali, někdy si dáte šlehačku a sirup. To samé se děje u mléčné čokolády. Nevíte, co bylo jejím základem, protože se to přesladili. Jenže extra hořká čokoláda se nepřesladí,“ přibližuje.

Jinak ale postupují malí výrobci. „Česko je v tomto přístupu velmoc, co se týče jednotlivých výrobců čokolády, kteří kupují boby všude po světě. Je nás tady dvacet, v Belgii je takových dvanáct,“ přibližuje Kovařík, který stojí za značkou čokolád Steiner&Kovarik, druhou polovinou firmy je jeho žena Silvie Steinerová. 

„Už za první republiky jsme byli velmoc ve výrobě čokolády, ale za komunismu se to ztratilo,“ dodává k české tradici čokolád.

Jak se vyrábí čokoláda a jak se to dělá, že křupe? Poslechněte si Hovory Davida Šťáhlavského.

autoři: David Šťáhlavský , kac
Spustit audio

Související