Nejvyšší správní soud zamítl kasaci proti trase dálnice D3. Hlavní tah tak povede Posázavím

7. leden 2022 11:00

Trasu hlavního tahu na jih republiky potvrdil koncem minulého roku Nejvyšší správní soud. Kraji tak končí několikaleté spory s ochránci přírody a obcí Okrouhlo.

Nejvyšší správní soud (NSS) koncem listopadu zamítl kasační stížnost spolku Krajina 2000 a obce Okrouhlo proti vymezení koridoru budoucího středočeského úseku dálnice D3.

"O vedení D3 západní variantou, tedy přes Posázaví, rozhodl kraj v roce 2015 a to prostřednictvím první aktualizace zásad územního rozvoje. Ta byla napadena žalobou a následně kasační stížností, které ale, jak krajský, tak Nejvyšší správní soud zamítly. Další opravné prostředky již nelze proti koridoru uplatňovat," uvádí mluvčí Krajského úřadu Středočeského kraje David Šíma.

Připravovaná trasa dálnice na jih Čech přes Posázaví má řadu kritiků. Odpůrcům vadí, že D3 povede turisticky atraktivním Posázavím. Doporučují spíše zvýšit kapacitu silnice I/3 a vybudovat obchvaty měst.

D3 má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Zatímco v jižních Čechách se stavělo, ve středních Čechách je schvalovací proces stále na začátku. Středočeská část má měřit 60 kilometrů. Koridor dálnice má být tvořen pěti úseky: Praha-Jílové, Jílové-Hostěradice, Hostěradice-Václavice, Václavice-Voračice a Voračice-Nová Hospoda.

autor: JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio