Nejvyšší vrchol Českého ráje Kozákov je cílem řady turistů. Ti nejvěrnější ho zdolávají na Nový rok

28. prosinec 2018
Česko – země neznámá

Nejvyšším místem v Českém ráji, ale i v Pojizeří a Podkrkonoší je hora Kozákov. Tyčí se do výšky 744 metrů nad mořem a říká se jí také strážná hora Českého ráje. A také hora magická, to kvůli drahokamům, které se tam od nepaměti nacházejí. Už v dávných časech byly jeskyně na svazích Kozákova osídleny. V našich časech mají Kozákov v oblibě především turisté všeho druhu.

Už na počátku 20. století se zrodila myšlenka postavit na Kozákově rozhlednu spojenou s pseudorománskou kaplí věrozvěstů Cyrila a Metoděje, vyzdobenou mozaikou z místních polodrahokamů. To aby připomínala krajinnou zvláštnost a přitom byla markantním, daleko viditelným znamením korunujícím svou věžičkou nejvyšší vrch krajiny. Záměr to byl bezpochyby zajímavý, ale poměrně nákladný, a tak se nikdy neuskutečnil.

Další variantou, co na vrcholu postavit, byla Riegrova mohyla. Roku 1923 navrhl předseda odboru Klubu českých turistů v Semilech Vilém Petržilka, aby byla na Kozákově místo památníku postavena turistická chata, která by nesla Riegrovo jméno. A to se také stalo. 29. srpna 1926 proběhlo položení základního kamene a 24. června 1928 se konalo slavnostní otevření Riegrovy turistické chaty na Kozákově.

Kozákov je v létě vyhledávaným cílem cyklistů a koloběžkářů, v zimě ho mají v oblibě lyžaři a po celý rok pěší turisté. Ti se na Kozákově scházejí tradičně vždy 1. ledna. Novoroční výstup jich přiláká až dva tisíce, a to se počítají jen ti registrovaní. Ti, kteří si přijdou do chaty pro diplom, odznak a razítko. Vyrazit na novoroční výstup na Kozákov lze odkudkoliv, turisté si sami určují délku trasy, ale důležité je dorazit na vrchol mezi 9. a 15. hodinou. Když vyjde počasí, užijete si nejen radost z pohybu, ale i z úchvatných výhledů na Český ráj, Krkonoše, Ještěd a možná dokonce i Prahu či Orlické hory.

Spustit audio