Nekmíř si připomíná 600 let od prvního použití vozové hradby

6. prosinec 2019

Jak byste vedli středověkou bitvu, když by proti vašim čtyřem stovkám bojovníků vyrazila přesila dvou tisíc vojáků? Jan Žižka z Trocnova na to přesně před 600 lety přišel.

Jan Žižka u Nekmíře bojoval už jako jednooký

Vynalezl a 2. prosince 1419 i poprvé použil takzvanou vozovou hradbu. Pevnými řetězy spojil celkem sedm povozů, ze které se schovali bojovníci a odkud mohli střílet na blížící se vojsko. Tak způsobili mezi vojáky na koních velký zmatek a mnohem větší a silnější vojsko se dalo na útěk. Jan Žižka porazil Bohuslava ze Švamberka a jeho spojence.

Slavný boj tu po desetiletí připomínala jen pamětní cedulka. V roce 2017 se lidé z obce Nekmíř rozhodli, že vytvoří důstojnější připomínku slavné bitvy. Od roku 2017 si slavné výročí připomínají velkolepou rekonstrukcí bitvy. Letos to je 7. prosince.

Historie ožívá i dnes

Rekonstrukci bitvy sehraje plzeňský spolek historie Landfrýd. Letos budou bitvy hned dvě. Je to přeci jen 600 let. V době, kdy se všichni chystají na Mikuláše a advent, tady vrcholí přípravy na boj s vozovou hradbou.

Na této louce se odehrála slavná bitva

Pokud si budete chtít odpočinout od předvánočního shonu, udělejte si sem k Nekmíři výlet právě v sobotu 7. prosince. Rekonstrukce bitvy se koná v 11 a ve 14 hodin na louce pod památníkem.

Vypravit se sem můžete samozřejmě i mimo historické oslavy. Památník je celoročně volně přístupný a dostanete se sem po polní cestě mezi novou zástavbou obce Nekmíř na severním Plzeňsku.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio