Nekrmte nutrie, zkouší pardubická radnice přesvědčit občany

6. květen 2021 07:10

U slepého ramene Labe na pardubickém sídlišti Polabiny rodiny často krmí nutrie. A zatímco děti jsou nadšené, že jim krotcí hlodavci žerou přímo z ruky, dospělí se snaží vyfotit co nejlepší fotku. Jenže problém je v tom, že nutrií je ve městě už tolik, že začínají škodit.

„My tady instalujeme informativní cedule o tom, že není vhodné krmit nutrie,“ popisuje starosta 4. městského obvodu Radek Hejný (ANO) zatímco instaluje ceduli u slepého ramene Labe naproti jezírku Bajkal. Právě tam lidé nutrie krmí nejčastěji. „Stalo se to oblíbeným místem zejména pro maminky s dětmi, chodí je sem krmit. Jednou jsem jich tu napočítal fyzicky v jednom okamžiku pětadvacet,“ dodal starosta.

Nutrie (ilustrační foto)

Nutrie říční

Nutrie je velký hlodavec pocházející z Jižní Ameriky. K nám byly nutrie dovezené v roce 1924 z Argentiny na farmu v Jablonném nad Orlicí jako první v Evropě. O 10 let bylo v tehdejším Československu už okolo 100 farem s nutriemi. Zhruba od 70. let se začaly objevovat i ve volné přírodě, protože unikly ze zajetí. Oblíbily si hlavně teplejší nížiny středních a východních Čech. Do Pardubic se zřejmě dostaly po vodě z nedalekých Sezemic.

„Nutrie v České republice nebo v Evropě není původní druh a nemá tady přirozeného nepřítele a vzhledem k tomu že to je dobře se množící hlodavec, tak zaplavuje nejen volnou krajinu, ale i urbanizované území, takže i v Pardubicích máme lokality, kde jsou značně přemnožené, je to například na Chrudimce na slepých ramenech Labe,“ říká vedoucí Odboru životního prostředí radnice Miroslav Míča.

Podle Míči nutrie nemají přirozeného nepřítele, a když se přemnoží, můžou být i nebezpečné. „Mohou způsobovat materiální škody, podhrabávat břehy, které potom erodují. Lidé jak je nekontrolovaně krmí, tak zbytky krmiva končí u jiných hlodavců jako například u potkanů a podobně a v neposlední řadě nutrie roznáší různé choroby.“

Cedule v Pardubicích varují občany před krmením nutrií, které se ve městě přemnožily

To, že přemnožené nutrie začínají být problém, potvrdil i starosta Hejný. „Okusují tu mladé stromky, tak jsme se rozhodli to nechat trochu víc na přírodě, nepřikrmovat je a spoléhat na to, že příroda bude trošku jejich stavy regulovat.

V Chrudimi přitvrdili

Zatímco třeba chrudimská radnice požádala tamní myslivce o odlov nutrií s tím, že se o ně postarají v nějaké záchranné stanici, Pardubice zatím sází na výchovu lidí. „V prvním kroku jsme přistoupili spíše na výchovnou akci, to znamená, že jsme nechali vyrobit informativní tabule, které upozorňují na škodlivou činnost nutrií,“ říká Míča.

Informační tabule o tom, že nutrie škodí a lidé by je neměli krmit, budou na území pěti městských obvodů, které se do osvětové akce připojily.

Spustit audio

Související