Nekrmte sysly! Zoologové z přírodovědecké fakulty provádějí výzkum syslí lokality na Mladoboleslavsku

20. duben 2022 10:30

Zoologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy zkoumají v Mladé Boleslavi sysly obecné. V městské části na Radouči i na letišti v Bezděčíně je váží a odebírají vzorky jejich trusu. Hledají parazity a další nemoci. Po vyšetření zvířata znovu pouští do přírody.

Pokud rádi chodíte na procházky do přírody a pohybujete se v Mladé Boleslavi, můžete v těchto dnech najít klece a v nich odchycené sysly obecné. Nebojte se, nejde o práci pytláků, ale o výzkum vědců z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Zoologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy zkoumají v Mladé Boleslavi sysly obecné

Za den odchytí zhruba 14 syslů. Irena Schneiderová z katedry zoologie Přírodovědecké fakulty University Karlovy zapisuje údaje o odchycených zvířatech. „Odebíráme vzorky trusu na vyšetření parazitologické, další na stressové hormony a chtěli bychom také zjistit složení střevního mikrobiomu,“ vysvětluje. Odchycení zvířata pak očipují a vypustí zpátky do volné přírody.

Zoologové z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy zkoumají v Mladé Boleslavi sysly obecné

Lidé ve městech totiž chodí sysly krmit, to se ale vědcům nelíbí. Syslové přibývají na váze a zvyšuje se jejich počet v dané lokalitě. Vědci proto zjišťují, jestli by tito jednotlivci byli schopní založit rodinu i jinde. Tím by se zvýšila populace těchto ohrožených zvířat v lokalitách, kde se nevyskytují.  

autoři: Radek Duchoň , Von
Spustit audio