Některé druhy potravin ovlivňují pocit štěstí, přísná hladovka tak může vyvolat i depresi

7. květen 2020

Jídlo významně ovlivňuje i naše pocity. Známá je například čokoláda, která dokáže vyvolat pocit štěstí. Jejím prostřednictvím bychom si ho měli dopřávat ale maximálně tak jednou měsíčně, jak radí doktorka Kateřina Cajthamlová.

Co je to vlastně štěstí? Patří mezi pocity, a jak se říká, štěstí trvá jenom krátce, zato lítost mnohem déle.

"Pocitů máme mnoho a jsou velmi ovlivnitelné i tím, co jíme: „Na každý pocit máme v mozku jeden neurotransmiter, který tohle zařizuje. Slova jako endorfiny nebo serotonin určitě řada lidí zná. Na druhou stranu o tom, jak například dopamin souvisí se soustředěním nebo acetylcholin souvisí s naší soutěživostí, o tom se zase tolik nemluví,“ vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Jak se nám pocity vyvolávají a mění právě prostřednictvím jednotlivých druhů neurotransmiterů a jaké druhy jídla je ovlivňují, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.