Některé druhy potravin ovlivňují pocit štěstí, přísná hladovka tak může vyvolat i depresi

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Čokoláda a pocity štěstí (ilustrační foto)

Jídlo významně ovlivňuje i naše pocity. Známá je například čokoláda, která dokáže vyvolat pocit štěstí. Jejím prostřednictvím bychom si ho měli dopřávat ale maximálně tak jednou měsíčně, jak radí doktorka Kateřina Cajthamlová.

Co je to vlastně štěstí? Patří mezi pocity, a jak se říká, štěstí trvá jenom krátce, zato lítost mnohem déle.

"Pocitů máme mnoho a jsou velmi ovlivnitelné i tím, co jíme: „Na každý pocit máme v mozku jeden neurotransmiter, který tohle zařizuje. Slova jako endorfiny nebo serotonin určitě řada lidí zná. Na druhou stranu o tom, jak například dopamin souvisí se soustředěním nebo acetylcholin souvisí s naší soutěživostí, o tom se zase tolik nemluví,“ vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Jak se nám pocity vyvolávají a mění právě prostřednictvím jednotlivých druhů neurotransmiterů a jaké druhy jídla je ovlivňují, uslyšíte v záznamu pořadu.