Některé hospody zůstaly otevřené i po 20. hodině. Majitelům hrozí pokuta až tři miliony

10. prosinec 2020

Měly mít zavřeno, ale na protest zůstaly otevřené. Některé restaurace a hospody hned první den porušily nařízení o zkrácené otevírací době. Vláda ho zavedla kvůli zhoršující se koronavirové situaci. A také kvůli údajnému častému porušování protiepidemických restrikcí právě ze strany hospodských. Ti ale tvrdí, že opatření jsou diskriminační.

Policisté zaznamenali 16 podniků, které ve středu porušily vládní nařízení a nezavřely v osm hodin večer. Pět případů vyřešili domluvou, jeden pokutou a deset zbývajících předali správnímu orgánu.

Hosty nejpozději ve 20.00 nevyprovodilo třeba ani vedení pivovaru v Jincích na Příbramsku. Řada lidí odešla těsně před osmou hodinou, ale krátce po ní byla podle reportérky Českého rozhlasu ještě nejméně polovina podniku plná. Někteří hosté přišli záměrně, aby protest vyhlášený majitelem podpořili. 

Majitel se obává pokuty, ale chce upozornit na údajnou nesmyslnost a chaotičnost vládních nařízení. Kolem půl deváté na místo dorazila policie, která přítomné hosty legitimovala.

Na místě přijelo šest policistů v doprovodu středočeské hygieny. Ti vyzvali hosty, aby zaplatili a pivovar opustili. V tu chvíli začali lidé odcházet a po deváté hodině už v ní prakticky nikdo nebyl a každou chvíli mělo dojít k zavření. Podle majitele protest splnil svůj účel.

Jeho výzvu vyslyšelo 70 restaurací po celé České republice. Hned několik se jich mělo zapojit v Ostravě a v Teplicích.

Od středy musí restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20.00. To znamená o dvě hodiny dříve než několik posledních dnů, kdy do nich znovu mohli po několika týdnech přijít hosté.

Nové omezení otvírací doby se netýká rozvozu jídla. Po celý den je pak zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Na trzích je zakázáno prodávat alkohol i občerstvení. Vláda zpřísněním reagovala na podle ní častá porušování protiepidemických opatření v tomto odvětví.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio