Některé restaurace nezavřely. Zasahovala policie a majitelům hrozí pokuty

10. prosinec 2020

Vyvěšené vlajky a otevřené podniky. Řada restauratérů i majitelů pivovarů odmítla zavřít ve 20 hodin, jak jim nařizuje nové opatření vlády proti šíření koronaviru. Podle majitele pivovaru z Jinců, který vyzval kolegy k protestu, se zapojilo na 70 podniků z celé republiky. Lidem se podle reportérky Radiožurnálu nelíbí, že sledují její zánik v přímém přenosu.

Přímo v pivovaru v Jincích řada lidí odešla těsně před osmou hodinou, ale krátce po ní byla podle reportérky ještě nejméně polovina podniku plná. Řada lidí přišla záměrně, aby protest vyhlášený majitelem podpořila. Restauraci chce nechat otevřenou až do 22 hodin.

Majitel se obává pokuty, ale chce upozornit na údajnou nesmyslnost a chaotičnost vládních nařízení. Kolem půl deváté na místo dorazila policie, která přítomné hosty legitimovala.

Na místě přijelo šest policistů v doprovodu středočeské hygieny. Ti vyzvali hosty, aby zaplatili a pivovar opustili. V tu chvíli začali lidé odcházet a po deváté hodině už v ní prakticky nikdo nebyl a každou chvíli mělo dojít k zavření. Podle majitele protest splnil svůj účel.

Podle majitele pivovaru jeho výzvu vyslyšelo na 70 restaurací po celé České republice. Hned několik se jich mělo zapojit v Ostravě a v Teplicích.

Od středy musí restaurace, bary a další stravovací zařízení včetně výdejních okének zavírat nejpozději ve 20.00. To znamená o dvě hodiny dříve než několik posledních dnů, kdy do nich znovu mohli po několika týdnech přijít hosté.

Nové omezení otvírací doby se netýká rozvozu jídla. Po celý den je pak zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. Na trzích je zakázáno prodávat alkohol i občerstvení. Vláda zpřísněním reagovala na podle ní častá porušování protiepidemických opatření v tomto odvětví.

autor: Marie Veselá
Spustit audio