Některé středočeské obce změnily okres. Měnilo se i vymezení okresů

7. leden 2021

Některé obce ve Středočeském kraji změnily od 1. ledna okres nebo obec s rozšířenou působností. Mírně se také změnilo vymezení okresů Kolín a Nymburk, informoval Český statistický úřad na svém webu.

Obec Černíky se od Nového roku přesunula z okresu Nymburk do okresu Kolín. Tři obce, Bříství, Kounice a Vykáň, změnily obec s rozšířenou působností z Českého Brodu na Lysou nad Labem.

Podle starostky Kounic Miroslavy Sochorové se obce přesunuly pod Lysou nad Labem pouze z důvodu, že nechtěly měnit okres. "Všechny obce to měly ze stejného důvodu," řekla ČTK Sochorová.

Kounice

Do Lysé nad Labem je podle ní dobré spojení, blíže je ale stále Český Brod. Sochorová uvedla, že obyvatelé obcí mohou stále jezdit vyřizovat úřední záležitosti do Českého Brodu, protože již není povinnost navštěvovat místně příslušný úřad. V Českém Brodě zároveň zůstane pro obyvatele dotčených obcí finanční úřad, protože v Lysé nad Labem jeho pobočka není, řekla starostka.

Přesunem obcí se snížila výměra správního obvodu ORP (obec s rozšířenou působností) Český Brod o více než desetinu, počet obyvatel poklesl o 2263 lidí. U obce s rozšířenou působností Lysá nad Labem se naopak zvýšila výměra o 17,4 procenta, počet obyvatel se zvýšil o 2263 lidí.

Ve správním obvodě Lysá nad Labem žilo k 1. lednu na rozloze 142,2 kilometru čtverečních 29.170 lidí, na Českobrodsku 19.274 lidí na 163,3 kilometru čtverečních.

Ve správním obvodě ORP Český Brod bylo k 1. lednu 2021 celkem 21 obcí, v případě ORP Lysá nad Labem to bylo 12 obcí, počet obcí se zde tak zvýšil o třetinu.

V okrese Kolín bylo k 1. lednu 2021 celkem 90 obcí, zatímco v okrese Nymburk jich bylo 86.

Spustit audio