Některé žáky devátých tříd čeká letos u přijímacích zkoušek zklamání. Kvůli silnému ročníku se totiž řada z nich na vybrané střední školy nedostane

18. leden 2023 17:00

Necelý měsíc a půl mají žáci devátých tříd na to, aby si vybrali střední školu a poslali přihlášku. Dostat se na vysněný obor ale bude letos složitější než v předchozích letech. Základní školy totiž opustí 107 tisíc žáků, a to je o 11 tisíc víc než vloni. Rychle se taky kvůli obavám z přijímacích zkoušek plní přípravné kurzy. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Věra Hájková.

Zájem o přípravu na příjímací zkoušky je letos podle ředitelky vzdělávacího studia Bravo Martiny Stocker obrovský.

"Musím říct, že větší zájem než v těch uplynulých letech určitě máme. My jsme to u nás přikládali ale spíš tomu, že rodiče jsou ještě nervózní po tom dlouhém období pandemie covidu a mají strach, že děti ještě mají mezery. Ale je fakt, že přihlášek máme minimálně o 100 % více než v minulých letech. Stále se nám hlásí další zájemci, které už teď víceméně odmítáme, protože kapacitu máme plnou už od poloviny září."

Jenom ve Středočeském kraji je letos o 2000 žáků devátých tříd více než loni. Některé střední školy a učiliště proto reagují žádostmi o navýšení počtu žáků.

"Pro příští školní rok bylo kladně vyřízeno 11 žádostí. Navýšit kapacitu chce například gymnázium Hostivice, tři zdravotnické školy, a to Beroun, Kladno a Nymburk. Zvýšit počty studentů pak i školy technického zaměření, třeba Mělník nebo stavební škola Kolín," uvádí mluvčí Středočeského kraje David Šíma.

Podle ředitele stavební školy v Kolíně Jindřicha Synka je ale navyšování počtu žáků složitý proces. Navíc se musí škola vejít do stanoveného maximálního počtu žáků. Rozhodně tedy není a nebude v silách školy přijmout všechny zájemce. Loni jich museli odmítnout dokonce polovinu.

Největší přetlak na školy je tradičně v Praze, a také v její dojezdové vzdálenosti ze středních Čech.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio