Nelze sloužit dvěma pánům

29. prosinec 2005

Úsloví Nelze sloužit dvěma pánům najdeme například u Karla Havlíčka Borovského, který napsal: "Nelze míti dvě vlasti, dva své národy a dvěma pánům sloužiti." Havlíček tím vyjádřil názor, který v jeho době skutečně platil, že totiž je třeba se rozhodnout, zda patřím k českému, nebo německému národu. To tehdy opravdu bylo nejen nutné, ale i možné, šlo do značné míry o svobodné osobní rozhodnutí, ne o nějakou krev a podobné nacionalisty oblíbené záležitosti. Takže nezřídka se jeden bratr prohlásil na Čecha, druhý za Němce. A dosud jsou potomci jedno z bratrů Němci, zatimco jejich pokrevní příbuzní Češi.

Dnes se sice také můžeme svobodně přihlásit k jakékoliv národnosti, není to však už tak důležité, úsloví o nemožnosti sloužit dvěma pánům se při této příležitosti nepoužívá. Dnes úsloví použijeme, když chceme někoho vyzvat, aby se rozhodl pro vládní či opoziční stranu, eventuálně pro tu nebo onu firmu, které si konkurují.

Michal Novotný

Také toto úsloví pochází z Bible a také ono mělo maličko jiný význam. Sloveso sloužit totiž neoznačovala výkon nějakého třeba zaměstnání, netýkalo se svobodných lidí, ale otroků. Sloužit znamenalo být majetkem svého pána, náležet mu tělem a duší, poslouchat ho. Otrok nemohl patřit dvěma panům, není možné absolutně poslouchat dva různé lidi. Představa, že by nějaký otrok patřil dvěma pánům, byla pro tehdejší lidi zcela absurdní. A tak Ježíšovo "nikdo nemůže sloužit dvěma pánům," které čteme v Matoušově evangeliu, bylo nezpochybnitelné, a když jako obrazně řečeno pány Ježiš označil na jedné straně Boha a na druhé mamon, každý věděl, co chce říct. Ti dva "pánové" se vylučují. Nelze současně sloužit Bohu a současně přikládat majetku ten nejvyšší význam. Buď jedno, nebo druhé.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.