Nemoc České pošty? Pozdní doručování. Výzva je ve schránce, i když jsme doma

14. březen 2018

Služby České pošty jsou často předmětem stížností. Na přelomu roku proto Český telekomunikační úřad přikročil ke kontrole plnění jejích povinností. Pozdní doručení doporučeného úředního dopisu může mít totiž pro adresáta i fatální důsledky.

„Zásilka mi přišla za 14 dní, nejspíš to vzala přes České Budějovice,“ stěžuje si Vladislav z pražských Vysočan. Simona z téže lokality zase kritizuje výzvu ve schránce, ačkoli byla v době doručování doma. Něco podobného jednou zažil na vlastní kůži snad každý.

Právě kvůli množství stížností provedl Telekomunikační úřad v metropoli na 150 kontrol a zjistil 8 pochybení. Nejčastější bylo, že se pošťák zásilku ani nepokusil doručit.

Za přestupek neplnění povinnosti umožnit každý den dodání zásilky lze přitom uložit pokutu až ve výši 2 milionů korun.

Čtěte také

„Když se adresát například s obsahem doporučené úřední zásilky seznámí pozdě, může to vést třeba až k uvalení exekuce,“ sděluje mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Podle slov tiskového mluvčího České pošty Matyáše Vitíka, spustila instituce v současnosti vlastní kontroly. České poště totiž chybí zaměstnanci.

Řešení vidí Vitík v růstu platů, které by mohlo nalákat nové zaměstnance. Současný plat doručovatelů, který se nyní pohybuje kolem 20 tisíc, by se měl zvýšit o 7 %.

autor: Filip Titlbach
Spustit audio