Nemoci kancelářských povolání jsou celosvětový problém

Přibližně polovina lidí v České republice pracuje v kanceláři. Což s sebou přináší jistá zdravotní rizika. Lidský organismus totiž není uzpůsoben k dlouhodobému sezení ani k celodennímu koukání do počítače, a tak poměrně často dochází ke vzniku zdravotních potíží.

O nemocech kancelářských povolání jsme si povídali s MUDr. Jiřím Vytlačilem - specialistou společnosti Kardia, největšího poskytovatele pracovně lékařských služeb v České republice.

Dozvěděli jste se, jaké veškeré zdravotní potíže vás mohou při práci v kanceláři potkat. Povídali jsme si tak o problémech s páteří a obecně o bolestech zad, o syndromu karpálního tunelu, který vzniká v důsledku práce s počítačovou myší a také o únavě očí z koukání do počítače.

Zmínili jsme také mikroklimatické podmínky v kancelářích, včetně používání klimatizace, a také problém společně sdílených kancelářských prostor - tak zvaných open space, které mohou kromě jiného působit i psychické problémy.

A poradili jsme vám, jak zdravotním potížím v důsledku sedavého kancelářského zaměstnání předcházet a jak tento nevyhovující pracovní režim alespoň částečně kompenzovat.

Spustit audio