Nemocnici v Benešově zbývá po kyberútoku obnovit poslední oddělení. Škody počítá v desítkách milionů

23. prosinec 2019

Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově se po útoku na počítačový systém téměř vrátila do běžného provozu. Na obnovu čeká už pouze interní oddělení a například ambulantní čekárny se začínají plnit. Ještě v pátek přitom musela nemocnice pacienty odmítat. Nemocnice s kryptovirem bojuje dvanáctý den. Škody půjdou podle vedení do desítek milionů korun.

Přes víkend se podařilo naplno obnovit provoz operačních sálů, což vedení nemocnice považuje za zásadní. Ještě v pátek musela nemocnice některé pacienty odmítat a záchranná služba je vozila do jiných nemocnic.

Velký pokrok zaznamenali IT specialisté také na interně a jejím propojení s laboratoří. Běžný provoz by tam mohl začít kolem pondělního poledne. Otevřít se má také lékárna.

Bez větších omezení už pracují ambulance a čekárny se začínají plnit pacienty. Funkční už je také propojení se zobrazovacími přístroji, ještě v pátek museli lékaři přímo k nim, aby viděli výsledky vyšetření.

Škody budou podle nemocnice i kraje obrovské. Jenom od pojišťoven přichází nemocnice denně o tři miliony korun, další desítky milionů bude stát obnovení a zabezpečení počítačové sítě. Podle předsedy představenstva to ale pacienti ani zaměstnanci nijak nepocítí.

Spustit audio