Nemusíte trpět. Co způsobuje bolesti kloubů, prozrazuje Kateřina Cajthamlová

6. květen 2016

Proč nás bolí klouby? A které jsou ty nejnáchylnější? Můžeme kloubům pomáhat stravou? Kateřina Cajthamlová tentokrát radila i telefonujícím posluchačům s konkrétními problémy.

Každý kloub se skládá z kosti s kloubní hlavicí a z kosti s kloubní jamkou. Některé jsou složitější jako například kolena, klíční kost nebo skloubení mezi prsní kostí a žebry. Pokud se klouby zatěžují nerovnoměrně, mohou na kloubní ploše pod zátěží vznikat výrůstky. Důležitou součástí každého kloubu je chrupavka, hladká vrstva kryjící plochy kosti, aby se o sebe netřely, která na rozdíl od kostí neobsahuje nervy. „Pokud se chrupavka naruší artrózou nebo artritidou čili zánětem kloubů, začíná šílená bolest,“ vysvětluje doktorka Cajthamlová.

Poslední nedílnou součástí jsou kloubní vazy, které drží klouby pohromadě. Věkem ztrácejí svou pružnost, což může mít za následek nenapravitelné poruchy hybnosti kloubů.


Za bolestí kloubů mohou být:
- poškození chrupavky
- výron - úrazem se natrhnou vazy nebo měkké struktury kloubu a vylije se do něj krev, kloub musíme znehybnit a odlehčit, abychom si nepoškodili chrupavku a měkké struktury
- krystaly - nejčastěji bolest kloubů způsobují krystaly kyseliny močové (nemoc zvaná dna), které se do kloubů vylučují špatnou funkcí ledvin nebo nedostatečným pitným režimem v kombinaci s nadměrnou konzumací uzenin a masa
- artritida - zánět poznáme podle zarudnutí, otoku, poruchy funkce a bolesti, pokud nás trápí, musíme navštívit lékaře, většinou se řeší znehybněním, ledováním a podáním léků

Při rentgenovém vyšetření vidí lékaři pouze kosti, nikoliv však chrupavky a další měkké tkáně. Pomoci může ultrazvuk, který ale prokáže jen výron nebo kloubní štěrbinu s tekutinou. Nejpodrobnější vyšetření odhalující například problémy s meniskem nebo chrupavkou se nazývá artroskopie, lékaři jej provádějí v anestezii. Mohou odebrat vzorek a zároveň aplikovat lék.

Obezitou nejvíce trpí kromě zad kolenní klouby. Jsou totiž v těle nejsložitější. Kromě hlavice stehenní kosti a jamky holenní kosti jsou v koleni navíc menisky, které zabraňují vybočení kloubu, a čéška, která pomáhá jako kladka ohýbání jedné ze šlach stehenního svalu. Když jdeme ze schodů nebo dokonce běžíme, jeden kolenní kloub nese váhu celého těla.

„Klouby se nenechají přetěžovat beztrestně,“ varuje Kateřina Cajthamlová, „prvním ukazatelem nadměrné váhy jsou bolesti kolenních vazů nebo svalů.“ Člověk, který má hmotnost o 15 - 20 % vyšší, než odpovídá jeho věku a výšce, zpravidla pociťuje bolesti kloubů, může mít úrazy. Nejčastěji trpí kolena, kotníky a kyčelní klouby.

Zdravých kloubů můžeme samozřejmě docílit i správnou výživou. Důležitý je správný pitný režim, omezení přísunu solí, dostatek vápníku a pohyb. Přínosné jsou potraviny se sírou - ředkve, ředkvičky - a gumoví medvídci nebo chrupavky (kuřecí, z kloubů).

Čtěte také

Posluchačka: Manžel má artrózu 3. stupně. Užívá léky, na předpis i volně prodejné. Jak je to s jejich účinností?

Dietoložka Kateřina Cajthamlová v Radioklubu Českého rozhlasu Hradec Králové

MUDr. Cajthamlová: Tyto léky podporují regeneraci kloubních chrupavek. Vyživují se tím, že do sebe nasávají látky, které se dostanou do kloubní štěrbiny, jiná možnost pro výživu není. Ve vyšším věku se přestanou v těle tvořit z potravy pro chrupavky důležité látky - chondroitin sulfát a glukosamin sulfát. Od věku 50 let bychom proto měli přijímat tyto látky ve formě doplňků stravy. U těch volně prodejných je nejvyšší koncentrace obou potřebných látek 400 mg, u lidí s artrózou vyššího stupně je potřeba 4x vyšší dávka a proto je lepší si nechat předepsat účinnější léky od lékaře.

Posluchač: Jaký máte názor na doplňky stravy?

MUDr. Cajthamlová: Jak už jsem řekla posluchačce před vámi, u nemocných lidí je třeba zhruba 4x vyšší dávka účinných látek. Pokud chcete jen prevenci, je to v pořádku, ale u sportovců nebo lidí, kteří už mají potíže s klouby, je lepší si nechat předepsat lék. Právě lékař by vám měl být schopen poradit, zda stačí doplněk stravy nebo léky na předpis.

Čtěte také

Posluchač: Je mi 65 let, jsem bývalý fotbalista, před 25 lety jsem měl poranění menisku. Poslední 3 roky mě po větší námaze - delší procházce nebo túře - koleno bolí, při nastupování do tramvaje nemám sílu nemocnou nohu vytáhnout na schod, zvlášť když mám například nákup.

MUDr. Cajthamlová: Okamžitě vyhledejte pomoc ortopeda, protože pravděpodobně se vaší nosnou nohou stala ta zdravá a na té operované může docházet k atrofii svalů, noha slábne. Brání se tak bolesti. Ortoped vám artroskopicky provede kontrolu poškození a navrhne účinnou rehabilitaci, aby nedocházelo k dalšímu poškození svalů.


Jak poznat bolest kyčelního kloubu?
Bolest kyčelního kloubu se projevuje v tříslech, nikoliv na boku. Nejlépe je cítit v rotaci kloubu. Lehnete-li si na záda, skrčíte nohy a dáte kolena od sebe, bolest ucítíte výrazněji.

Posluchačka: Jsem 3 měsíce po operaci levého kolenního kloubu - mám endoprotézu. Kvůli vážné nemoci jsem nemohla podstoupit rehabilitaci a teď mám operované koleno zatuhlé a pokrčím nohu jen napůl. Mám šanci, že to rozhýbu?

MUDr. Cajthamlová: To je škoda, že jste nemohla absolvovat včasnou rehabilitaci. Endoprotéza vyřešila problémy s chrupavkou a bolestí kloubu. Bohužel ale měkké tkáně - vazy - zatuhly. Určitě to půjde rozhýbat. Rehabilitační pracovník vás nejprve rozhýbe pasivně, tedy rozcvičí vám nohu on, a naučí vás cviky, které vám pomohou. Cvičí se „do bolesti“, tedy do chvíle, kdy vás noha začne bolet, poté cvičení přerušíte, rozdýcháte a pokračujete. Cvičení lze doplnit ultrazvukem a laserem. Dobrou zprávou je, že to určitě rozhýbete.

Posluchačka: Delší dobu trpím bolestí kyčle. Nebolí mě to v třísle, jak jste říkala, ale z boku. Bolest je už omezující a obtěžující, v noci mě budí, mám problémy stát. Na ortopedii mi řekli, že mám kyčelní kloub v pořádku a doporučili cvičení, které mi nepomohlo.

MUDr. Cajthamlová: Po telefonu je těžké zhodnotit, co by za bolestí mohlo být. Podezřelým je křížokyčelní kloub, tedy skloubení mezi křížovou a kyčelní kostí, zvané též SI. Pomoci by mohla rehabilitace v podobě mobilizace, která by se měla opakovat až 4x. Je sice bolestivá, ale účinná a úlevná. Doporučuji zkušeného fyzioterapeuta.

Poslechněte si celý rozhovor s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio