Nemůžu jenom sedět doma za pecí, říká 80letý předseda Staré gardy kuchařů a cukrářů mistr kuchař Jiří Eichner

28. září 2022

Jiřímu Eichnerovi je 80 let a v kuchyni strávil víc než 60 let. Před 16 lety založil Starou gardu kuchařů a cukrářů České republiky, která je součástí Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. S členy Staré gardy jezdí na výlety, gastro akce a kuchařské soutěže. Vydal také několik kuchařek, např. Velkou knihu vaření nebo Králičí hody.

Sdružují se, jezdí po domovech seniorů a hlavně rádi vaří. Stará garda kuchařů a cukrářů České republiky má asi 120 členů. S jejím zakladatelem a předsedou natáčela Soňa Jindrová.

Mistr kuchař Jiří Eichner je aktivní 80letý senior z Prahy, který strávil přes 60 let v kuchyni. Dostal čestné uznání Nadace Charty 77, vyznamenání Kříž svatého Vavřince a také zlatou, stříbrnou a bronzovou medaili Magdaleny Dobromily Rettigové. V roce 2006 založil Starou gardu kuchařů a cukrářů České republiky, která je součástí Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

„S členy Staré gardy jezdíme na výlety, gastro akce, ale také na kuchařské soutěže. Teď je ale naší velkou činností to, že jezdíme po domovech pro seniory a lidem tam děláme přednášky o jídle, dietách a zdravém životním stylu. Většinou jsou tam ti lidé nemocní, a tak mají vždy velkou radost, když tam přijedeme a popovídáme s nimi,“ popisuje s radostí pan Eichner.

Jako dítě chtěl být elektrikářem, pak cukrářem a nakonec byl celý život kuchařem. Vařil v Krkonoších, v Beskydech, na Slovensku, čtyři roky v Itálii, nejdéle ale v Černém pivovaru v Praze. Jeho recept na spokojené stáří: „Spokojené stáří si každý musí udělat sám. Buďte aktivní, dokud to jde. Každý, kdo má, co dělat, je činný, nemůže být nespokojený.“

Jiří Eichner je také sběratelem historických kuchařských knih. Doma jich má víc než dva tisíce. A tři kuchařky také vydal: 100 a 1 lahůdek z králičího masa (1994), Králičí hody (2003) a Velká kniha vaření (2012).

autoři: Soňa Jindrová , JMys
Spustit audio