Nemůžu odtrhnout dítě od matematiky. Sci-fi? Kdepak, jde to

11. duben 2022, aktualizováno

Dětem se občas nedaří v některém z předmětů a vy nevíte, jak je k procvičování přilákat. Zkuste s nimi zábavně vzdělávací weby, za jejichž vznikem stojí dvě mladé učitelky, Markéta Dvořáková a Veronika Tomanová. Před lety přijely ze Sezimova Ústí a Prostějova studovat do Prahy pedagogickou fakultu. Tehdy určitě netušily, že se stanou spoluautorkami úspěšných webů pro děti, které zaujaly školáky i za hranicemi naší vlasti.

Weby matika.in, gramar.in, zlatka.in (finanční gramotnost) a další, už je jich 7, jsou primárně určené dětem, ale svou zónu tam najdou i učitelé a rodiče. Ti mohou sledovat pokroky dětí a jednoduše zjistí, co je ještě třeba vylepšit. Úkoly jsou přizpůsobené znalostem a věku. Děti mají možnost využít nespočet variant, které se díky pestrosti nabízených úloh neopakují. Učitelé jimi mohou zpestřit školní výuku, používat je při zadávání domácích úkolů.

Školák si na webu vytvoří svůj profil, vybere si, co chce vyzkoušet, získává poháry, odznaky, může soutěžit s ostatními, porovnávat znalosti. Na webech je totiž k dispozici spousta her. „Děti mohou hrát proti Matějovi, Grétce, Zlatce, to jsou postavičky, které provázejí jednotlivými weby,“ popisuje Markéta Dvořáková. Hry mají třeba podobu ‚žížal‘. Hráči se střídají, kostkou hází dítě, pak jeho spoluhráč, plní úkoly, posouvají se po jednotlivých políčkách. Jiné hry mají podobu AZ kvízu, známého z televizní obrazovky.

Tým, který weby vymýšlí a tvoří, je čtyřčlenný. Markéta Dvořáková a Veronika Tomanová mají na starost obsah webů, Andrej Probst programuje a Ján Kovács se stará o grafiku a design. Ján je ze Slovenska a tak se ještě nikdy pohromadě nesešli, setkávají se on-line.

Mladé autorky si původně myslely, že web usnadní práci jim dvěma a kolegům u nich ve škole. On si ale brzy po svém vzniku našel mnoho nadšených uživatelů nejen u nás v republice. A přibyl další a další. Weby mají několik jazykových verzí, teď se překládají do ukrajinštiny.

Vyzkoušet si vědomosti na těchto webech je zábavné i pro starší, školním lavicím dávno odrostlé. „Používání webů je zdarma. Mohou řešit, kolik úloh chtějí, jak dlouho chtějí a nebudou za to nic platit,“ dodává Markéta Dvořáková.

Jak vznikl nápad vytvořit weby a ve které zemi získaly nečekané množství uživatelů? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio