Není kaštan jako kaštan. Jeden potěší oko, druhý chuťové pohárky

Klasický kaštan je vizuálně krásný, ale nepochutnáte si na něm. Jedlé kaštany jsou oproti tomu stále oblíbenější i na talíři a nezaměnitelná chuť pečených plodů patří k tradiční součásti vánočních trhů. A jaký je tedy rozdíl mezi klasickým a jedlým kaštanem?

Chutné kaštany se pečou z kaštanovníku setého, který pochází z jižní Evropy a Asie. Začal se u nás pěstovat právě kvůli jedlým plodům. „Je to úplně jiná čeleď. Náš kaštan, tedy správně řečeno jírovec maďal, by vám nechutnal asi ani upečený, i když jedlý je,“ vysvětluje botanik Vladimír Faltys.

Jedlé kaštany nebo bukvice?

Kaštanovník setý je blízký příbuzný buku a dubu. A je pravda, že i bukvice a žaludy pomáhají lesní zvěři přežít zimu. Bukvice se dokonce dají jíst podobně jako ořechy. A jsou taktéž velmi výživné. „Ale i klasické kaštany jsou jedlé, dávají se přece prasatům. Ovšem obsahují hodně tříslovin, takže nám by asi moc nechutnaly,“ říká pardubický botanik Vladimír Faltys.

Kaštanový unikát

Kaštanky s jedlými kaštany se u nás začaly vysazovat v 18. století. Například v Nasavrkách na Chrudimsku založil v roce 1776 Jan Adam Auersperg nejvýše položenou kaštanovou alej ve střední Evropě na své zámecké zahradě. Na rozloze přes jeden hektar roste téměř 100 stromů.

Plody jedlých kaštanů sbírají na podzim děti z místní školy

„Těch původních kaštanovníků setých se v nasavrcké kaštance dochovalo ještě dvacet. Nejmohutnějším stromem je Knížák, dnes už pomalu odchází, ale i tak má obvod 534 centimetrů,“ pochvaluje si Radka Závorková z Informačního centra Nasavrky.

Jedlé kaštany posílí naše zdraví

Jedlé kaštany dozrávají v říjnu a sklízejí se setřásáním. Z ostnitých číšek vyloupnete drobné kaštany, které jsou plné zdravých tuků a vitamínů, hlavně skupiny B. Ze stromů kaštanovníku se dá získat tanin, který má detoxikační a protizánětlivé účinky. „Pokud byste si jedlý kaštan chtěli vypěstovat na zahradě, můžete to zkusit, ale zázraky od toho nečekejte. Prvních plodů se dočkáte až za deset let,“ uzavírá botanik Vladimír Faltys.

Kaštanka je 240 let starý sad kaštanů jedlých

Pokud se chystáte koupit na trhu jedlé kaštany a zkusit pečení, nezapomeňte je nejdřív naříznout, nejlépe do kříže, jinak by se mohlo stát, že vám jednoduše řečeno bouchnou. Známé jsou případy, kdy došlo k demolici mikrovlnné trouby, kam kaštany není radno vkládat.

Pardubický kuchař amatér Jiří Jirouš je peče na litinové plotýnce, kterou rozpálí, vloží na ni kaštany a přikryje je kastrolem. Kaštany by měly být upečené do deseti minut. Žádný způsobem se nedochucují. Jejich chuť je velmi originální, nedá se k ničemu přirovnat.

autor: jsl