Nepleťte si pastinák s petrželí. Jak se vyznat v kořenové zelenině?

Uvnitř oranžově žlutý, na povrchu spíš nazelenalý s fialovým okrajem. Takovou charakteristikou se chlubí tuřín, který chutná jako kedlubna. Pastinák se zase tváří jako petržel a chutná podobna jako mrkev. Zorientovat se v kořenové zelenině zkrátka není zase tak jednoduché.

Pastinák se seje na jaře a sklízí na podzim. Když bývalo dříve počasí v létě o dost chladnější, než je dnes, pěstoval se pastinák nejen pro kořen, ale i pro nať. Kde se nedařilo celeru, doporučovalo se pěstování pastináku. Teď je to podobné, s tím rozdílem, že ho lze doporučit tam, kde se nedaří petrželi.

Pozor, abyste se v obchodě nepřehmátli! Petržel a pastinák jsou si hodně podobné. Jak je rozeznat? Petržel má nať přes celý vršek vystouplého kořene. Pokud nať seřízneme, spatříme po obvodu nafialovělý kroužek. Pastináková nať naopak vyrůstá jakoby přímo z lehce prohloubeného středu kořenového vršku, který zůstane po seříznutí světlý.

Pastinák je v podstatě sladká petržel. Narůstá ale do mnohem většího objemu, je výnosnější. Jeho pěstování má snad jediné úskalí. Okopávejte ho, sklízejte listy, jednoťte, když nesvítí sluníčko. A oblečte se tak, aby se listy nedotýkaly vašeho těla, rukou a obličeje. Dotyk pastináku společně s osluněním daného místa může vyvolat alergii, od zarudnutí pokožky až k tvorbě puchýřků. Takže do pastináku nejlépe v teplákové soupravě.

Při dobývání zeleniny na podzim a jejím uskladňování už žádné nebezpečí nehrozí. Pastinák skladujte ve vlhkém písku. Volně uložený po Novém roce začíná vadnout, „gumovatět“.

Tuřín

O tuřínu se píše v historických příbězích z dob Přemyslovců a často se o něm mluví v seriálu Černá zmije s Rowanem Atkinsonem. Jeho pěstování je běžné zejména na západ od našich hranic. Ve Walesu ho údajně servírují jako nejčastější přílohu.

Tuřín Milevský

Tuřín lze použít jako čerstvou kedlubnu, dají se jíst i listy (existují vícelisté formy tuřínu). Sklízet ho můžete až na podzim, uskladnit a zpracovávat jako brambory, cuketu, zelí nebo už zmíněné kedlubny.

Pro letní sklizeň se tuřín seje někdy v březnu nebo dubnu, na uskladnění se může vysazovat jako druhá kultura, po raných bramborách, jahodách, rané zelenině: salátu, kedlubnách, špenátu nebo ředkvičkách. Ve sklepě vydrží prakticky až do nové sklizně. Pokud ho tedy dřív nespotřebujete.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio