Nepleťte si pastinák s petrželí. Jak se vyznat v kořenové zelenině?
Uvnitř oranžově žlutý, na povrchu spíš nazelenalý s fialovým okrajem. Takovou charakteristikou se chlubí tuřín, který chutná jako kedlubna. Pastinák se zase tváří jako petržel a chutná podobna jako mrkev. Zorientovat se v kořenové zelenině zkrátka není zase tak jednoduché.
Pastinák se seje na jaře a sklízí na podzim. Když bývalo dříve počasí v létě o dost chladnější, než je dnes, pěstoval se pastinák nejen pro kořen, ale i pro nať. Kde se nedařilo celeru, doporučovalo se pěstování pastináku. Teď je to podobné, s tím rozdílem, že ho lze doporučit tam, kde se nedaří petrželi.
Pozor, abyste se v obchodě nepřehmátli! Petržel a pastinák jsou si hodně podobné. Jak je rozeznat? Petržel má nať přes celý vršek vystouplého kořene. Pokud nať seřízneme, spatříme po obvodu nafialovělý kroužek. Pastináková nať naopak vyrůstá jakoby přímo z lehce prohloubeného středu kořenového vršku, který zůstane po seříznutí světlý.
Pastinák je v podstatě sladká petržel. Narůstá ale do mnohem většího objemu, je výnosnější. Jeho pěstování má snad jediné úskalí. Okopávejte ho, sklízejte listy, jednoťte, když nesvítí sluníčko. A oblečte se tak, aby se listy nedotýkaly vašeho těla, rukou a obličeje. Dotyk pastináku společně s osluněním daného místa může vyvolat alergii, od zarudnutí pokožky až k tvorbě puchýřků. Takže do pastináku nejlépe v teplákové soupravě.
Při dobývání zeleniny na podzim a jejím uskladňování už žádné nebezpečí nehrozí. Pastinák skladujte ve vlhkém písku. Volně uložený po Novém roce začíná vadnout, „gumovatět“.
Tuřín
O tuřínu se píše v historických příbězích z dob Přemyslovců a často se o něm mluví v seriálu Černá zmije s Rowanem Atkinsonem. Jeho pěstování je běžné zejména na západ od našich hranic. Ve Walesu ho údajně servírují jako nejčastější přílohu.
Tuřín lze použít jako čerstvou kedlubnu, dají se jíst i listy (existují vícelisté formy tuřínu). Sklízet ho můžete až na podzim, uskladnit a zpracovávat jako brambory, cuketu, zelí nebo už zmíněné kedlubny.
Pro letní sklizeň se tuřín seje někdy v březnu nebo dubnu, na uskladnění se může vysazovat jako druhá kultura, po raných bramborách, jahodách, rané zelenině: salátu, kedlubnách, špenátu nebo ředkvičkách. Ve sklepě vydrží prakticky až do nové sklizně. Pokud ho tedy dřív nespotřebujete.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.