Nepodceňujte tetanus. Ochranou proti infekčnímu onemocnění je stále jen očkování

4. duben 2018

Záznamy o očkování proti tetanu byly svého času dokonce povinně zaznamenány v občanském průkazu. Teď už to není povinností. Přesto není radno tetanus podceňovat. V poslední době zažívá nebývalou renesanci. Nemoc přitom není možné účinně léčit, jedinou účinnou léčbou je prevence v podobě očkování.

Pokud se kvůli nedostatečným obranným látkám tetanus rozvine a udeří v plné síle, je ve většině případů smrtelný nebo má trvalé vážné následky. Rozhodně tedy nebezpečí infekce nepodceňujte. Ačkoliv nakažení nejčastěji předchází úraz nebo znečištěná rána, infekci můžete získat i pouhým říznutím. Na nákazu nemusí upozornit ani hnisající rána. Tetanus může být kdekoliv a každý úraz, který může být zdrojem infekce, je nutné ošetřit i proti tetanu.

Jak se nemoc projevuje?

Příznakům nejčastěji předchází úraz s otevřenou ránou. Příznaky se projeví po latentní době 10 až 15 dní formou bolestí hlavy a tuhnutím šíje, křečemi, vysokými teplotami. Bohužel v současnosti nemoc není možné účinně léčit. Jediná účinná léčba je prevence. Tedy očkování.

Jaké je očkovací schéma?

Doba přeočkování se prodloužila z 10 na 15 let, ale doktor Grenar doporučuje ponechat dobu pravidelného přeočkování na 10 let. Budete mít větší jistotu, že v případě nákazy budou obranné látky stále v plné síle.

MUDr. Petr Grenar

Každý lékař má evidenci svých pacientů, kdy byli naposledy očkováni. Na každé zdravotní kartě je výrazně napsáno, kdy bylo očkování provedeno a kdy se musí aktualizovat.

A na závěr jedna rada. Zaveďte si svůj osobní očkovací průkaz, který budete mít doma na bezpečném místě a kde budete mít uvedené veškeré informace o termínech všech očkování. Tedy nejen proti tetanu, ale i proti dalším nemocem.

Přečtěte si medailonek praktického lékaře Petra Grenara z Uhlířských Janovic!

Spustit audio