Nepracoval, pil, skoro mě uškrtil – trvalo to 7 let, říká Tereza Pomschárová, zakladatelka spolku Nenech mě BÝ-Í-T

11. září 2020

Tereza Pomschárová je dvaatřicetiletá fotografka, která sama zažívala několik let domácí násilí. Na základě osobní zkušenosti se rozhodla, že bude s tímto problémem pomáhat ostatním. Založila proto spolek Nenech mě BÝ-Í-T.

„Domácí násilí zažívají nejen ženy, ale i muži a děti. Akorát, že o ženách se víc ví, protože se častěji ozvou, napíšou. Muži se většinou stydí a nikomu nic neřeknou,“ popisuje Tereza Pomschárová a dodává: „Nejčastějším problémem je to, že se týraná žena bojí násilníka nahlásit. Z toho důvodu, že i když dostane na  deset dní vyhazov z bytu, tak se poté stejně vrátí a násilí bude ještě intenzivnější. Navíc mnoho žen je na svých mužích finančně závislých, především když jsou na mateřské dovolené.“

Tereza Pomschárová

Vlastní zkušenost

„Když mi bylo devatenáct, potkala jsem hezkého šarmantního kluka. Bydlel se mnou a s mojí sestrou v bytě po naší mamince. Nepracoval, stále mě hlídal. Postupně jsme se čím dál víc hádali, on dělal žárlivé scény a ta jedna vyvrcholila tím, že mi autem přejel nohu. Tři čtvrtě roku jsem chodila o berlích, nemohla do práce, byla bez peněz. Pak jsem v šestnáctém týdnu potratila své dítě. Následně se nám ale narodil první syn, pak dcera. Začal mě jako ženu ponižovat, hodně pil, stále někam jezdil a do bytu si vodil cizí lidi. Po jedné hádce mě téměř uškrtil a to byl strop. Rozhodla jsem se ho vyhodit. Trvalo to víc než půl roku, než se mi podařilo vyměnit zámek u vstupních dveří. Při koupání dětí jsme se poprali, vyběhla jsem z bytu a musel ho vyhodit soused. Pak následovala fáze obrovského vydírání a taky slibů. Vzala jsem ho zpátky, ale po týdnu odešel k mé bývalé kamarádce. Vůbec jsem to nechápala, brala jsem antidepresiva. Kdyby se to nestalo, zřejmě by to trvalo dodnes,“ vzpomíná na těžkou životní zkoušku Tereza Pomschárová.

Dobrý konec

Tereza Pomschárová žila po sedmileté zkušenosti s domácím násilím pět let sama, aby se „dala dohromady“. Dnes má přítele, se kterým se jí narodila dcera. Společně tak vychovávají celkem tři děti, a jak sami říkají, žijí v naprosté harmonii.

Tereza Pomschárová
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.