Nepřeháníme to s hygienou? Nadměrná čistota škodí, ale reklamy ji hlásají

Jsou lidé, kteří na hygienu příliš nedbají. Okolí se na ně jednak dívá svrchu, jednak je varuje, že budou nemocní. A pak existuje i pravý opak - lidé, kteří jsou čistotou a hygienou doslova posedlí. Kde je tedy ta správná míra hygieny a čistoty?

Každý, kdo používá zdravý selský rozum, nejspíš tuší, že správný není ani jeden extrém a nic se nemá přehánět. „Jsem zastáncem normálního způsobu života s běžnou hygienou včetně střídmosti v používání čisticích prostředků,“ říká primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí pražské Nemocnice Na Bulovce MUDr. Hana Roháčová.

Zásadně je podle svých slov například proti tomu, aby se domácnosti cídily savem a podobnými přípravky, o kterých se v reklamě tvrdí, že vás zbaví absolutně všech nečistot. „Představa, že zdravý je ten, kdo není osídlen žádnou bakterií, je naprosto nesmyslná,“ dodává primářka.

Bakterie aktivují imunitu

Kontakt s bakteriemi, zejména v dětském věku, aktivuje v našem organismu imunitní systém, díky kterému jsme pak odolnější vůči nejrůznějším nemocem a dalším vnějším vlivům.

Ani v případě malých dětí tak není dobré úzkostlivě dbát na hygienickou čistotu. I tady je nutné znát správnou míru. „Říkat dítěti, aby si mylo ruce bez dotyku s pumpičkou od mýdla, protože jsou na ní bakterie, se vymyká zdravému rozumu,“ říká MUDr. Hana Roháčová.

Češi jsou, co se hygieny týče, na poměrně vysoké úrovni. Podle Hany Roháčové jde o hygienu vyhovující a naprosto dostatečnou. Což je pochopitelně dáno nejen výchovou, ale i podmínkami, ve kterých žijeme.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.