Neratovická Spolana najede po havárii v Litvínově na plný provoz

2. říjen 2015

Problém s dodávkami materiálu přinutil neratovickou Spolanu omezit před několika týdny výrobu a nechat pětinu ze zhruba sedmi set zaměstnanců doma. Na vině byl nedávný výbuch a havárie v chemickém závodě v Záluží u Litvínova. Nyní se život chemičky vrací k běžnému provozu.

Do neratovické Spolany se k práci vrátili všichni zaměstnanci a chemička tak od příštího týdne najede na plný provoz. Odstávku podniku a nucenou dovolenou způsobila havárie v litvínovském chemickém závodě, na jehož dodávkách surovin je Spolana závislá.

Kvůli přerušeným dodávkám etylenu musela Spolana pozastavit provoz polyvinylchloridu a hydroxidu sodného. Část surovin se sice podniku podařilo získat z Německa, ale etylenu stále není tolik, aby výroba běžela naplno už dnes. Právě proto je stanovený termín až na příští týden. Vedení firmy v Neratovicích se snaží zajistit další dodávky od různých výrobců.

Havárie v litvínovské chemičce podstatným způsobem ovlivnila také kralupský Synthos, dříve Kaučuk, nebo státem ovládané MERO. To pro Unipetrol dopravuje ropu. Škody jdou do milionů korun.

autor: duch
Spustit audio