Nerušte bobry za Starou Hutí. Jejich hráze pomáhají v údolí udržet vodu

7. květen 2019

Bobři si v údolí nedaleko Dobříše postavili několik hrází. Nadšenci z Okrašlovacího spolku na skrytém místě u vody nalíčili fotopast. Ta zachytila lišku, srnky, kachny, divočáka a nejspíš i bobry. U potoka v povodí Kocáby je pěkně rušno ve dne i v noci.

„Řekl nám o tom šéf místních vodohospodářů pan Tomáš Kolařík. O bobřích hrázích jsme se dozvěděli až letos, ale měly tady být minimálně od roku 2017,“ říká předseda Okrašlovacího spolku města Dobříše Petr Kadlec. Bobři postavili několik hrází z větví a kmenů stromů na odlehlém místě, kam se lidé vydávají jen výjimečně. „Vlastně tady bobři vytvořili takový menší rybník. Nepoškozují žádné lidské stavby, takže ničemu neškodí.“ Zatímco les je hodně suchý, kolem bobřích staveb se příroda krásně zelená.

Petr Kolařík spolu s kolegou z Okrašlovacího spolku města Dobříše Vladímírem Šprunglem zhruba před měsícem u potoka umístili fotopast. „Možná tam něco bude, ale jestli to bude bobr, to nevím,“ Petr Kolařík nedočkavě prohlíží obsah paměťové karty. Na první pohled je patrné, jak rychle tady po zimě vyrostla tráva. Z obrázků se chystá vytvořit časosběrné video. První úlovky na sebe nenechají dlouho čekat. Na fotografiích pózuje kachna, srna, divočák i liška. „Stezka je evidentně používaná,“ raduje se Petr Kolařík.

Okrašlovací spolek se stará o čistotu lesa. Fotopast si jeho členové pořídili už před rokem a to z úplně jiného důvodu. Chtěli totiž zjistit, kdo do lesa nosí pytle s odpadky a dělá z krásné přírody smetiště. Teď mají pro fotopast další využití. Na posledních snímcích se totiž podařilo zřejmě zachytit i bobří rodinku. Bobři jsou ale aktivní hlavně v noci, a tak jsou fotografie hodně nejasné. „Vypadá to, že tam prošli tři najednou,“ ukazuje Petr Kolařík cestičku, která končí ve vodě. Na základě posledních fotografií chce vytipovat další místo, kam fotopast umístit.

Fotopast poblíž bobřích hrází zachytila hned několik zvířat. Lidé z Okrašlovacího spolku města Dobříše budou hledat další místo na umístění fotopasti

Bobři staví nejen hráze, ale také hrady z větví a bláta. „Z bodu, kde jsme, tak se tam nedostaneme, protože ta louka je celá zatopená,“ rozhlíží se Petr Kadlec po rozlehlém údolí. Rozhodně je lepší bobry zbytečně nerušit.

Bobr je plaché zvíře, chráněné zákonem. Lidé by se ale měli držet od jejich obydlí dál. „Bobři, když jsou podráždění, tak můžou i zaútočit,“ vysvětluje Petr Kadlec. „Ty jejich zuby, kterýma dokážou porazit strom, jsou docela ostrý. Nedoporučujeme, aby se tady někdo zbytečně pohyboval. Maximálně na kraj stezky, kouknout se shora na bobří hráze a zase odejít.“

Záběry z časosběrného videa z fotopasti:

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka