Netradiční koníček: Ve vojsko různých historických období se přeměňují členové Klubů vojenské historie

22. duben 2020

Rekonstrukce známých bitev připomínají historii. Většinou je organizují amatéři, pro které jsou takové historické hrátky koníčkem. Bývají to například členové Klubů vojenské historie, kterých je v České republice několik desítek. Kde shánějí historické uniformy a do kterého vojska se „převtělují“ nejčastěji?

Jan Gallas je členem pražského klubu Gardekorps: „My děláme v napoleonských válkách mladou Napoleonovu gardu, v prusko – rakouské válce Pruskou královskou gardu, v 1. světové válce První bosensko – hercegovinský pěší pluk, v období ‚první republiky‘ 5. pěší pluk T.G.Masaryka a v období 2. světové války infanterii Regiment Grossdeutschland a sovětský střelecký pluk gardové divize.“

Rekonstrukce bitev organizují nejen po celé republice, ale i v zahraničí. Členy klubu to baví, vždyť je to jejich koníček, ale takové akce dělají především pro diváky. Ti se o historii mnohdy dozvědí něco nového. Zábavnější formou, než čtením učebnic dějepisu.

„Pramenů ze starší historie není mnoho,“ vypráví Jan Gallas, „tam se musíme spoléhat na dobové deníky, vzpomínky vojáků, na kroniky. Ale studujeme i vojenské předpisy z té které doby, katalogy vojenských uniforem. Ty si necháváme šít. Mimochodem, do uniforem z období napoleonských válek by se dnes málokdo vešel, měníme se, jsme vyšší a mohutnější než tehdy.“

Diváci se při rekonstrukci dozvědí o historii zábavnější formou, než čtením učebnic

Při samotné rekonstrukci konfliktu scéna potřebuje naplnit, a tak se tu potkávají členové různých klubů. U větších ukázek se po bitevním poli pohybuje třeba 1 500 vojáků. Členové klubu jsou využíváni také jako odborný kompars při natáčení filmů a seriálů.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.