Netradiční roubování zeleniny, zkuste naroubovat rajče na brambor

Pokud se chcete schovat doma před nepřízní počasí a přesto zahradničit, zkuste netradiční roubování. Nejen ovocné stromy, i zeleninu je totiž možné roubovat. Jak na to, poradí Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

 

Roubují se okurky, aby rostliny nepostihlo bakteriové vadnutí a měly větší výnos. Používají se k tomu podnože z některých druhů dýní. Občas se stane, že podnož okurky nebo melounu podroste a na záhoně máme dýně žlutozelené, pruhované. Po dozrání zjistíme, že v nich je dost málo dužniny, ale spousta zelených semen, bez slupky. Okurky se totiž často roubují na tykev olejnou, ze které se sklízejí zejména semena. Ale i dužnina je jedlá, používá se podobně jako cuketa.

Návod, jak do sebe založit okurku a podnožovou tykev

Méně se ví, že i melouny, tedy ty vodní, lze roubovat. Podnoží bývá docela exotická rostlina lagenárie obecná (říká se jí indická okurka). I v tomto případě rostliny lépe rostou a více plodí, jsou méně náchylné k přísuškům nebo napadením houbovými chorobami.

Roubují se i papriky a rajčata. Tady už jako podnož nepoužíváme jiné druhy, ale bujně rostoucí a chorobám odolné druhy paprik a rajčat, které mají mohutný kořenový systém, zásobující kulturní část živinami a vodou.

A pokud chceme mít doma v nádobě nebo v zahradě něco zvláštního, extra, můžeme naroubovat na sazenici bramboru vršek rajčete. Rajče pokvete a ponese jedlé plody, pod zemí budou narůstat hlízy bramboru. Výnos není ani na jedné straně nijak špičkový, ale za vyzkoušení to určitě stojí!

Hloubka řezu při roubování zeleniny

V říši ovocných stromů můžeme mít v koruně jeřabiny naroubovanou a plodící hrušeň, vedle toho muchovník, kdouloň. Možná i mišpuli a určitě arónii. Máte-li chuť, pusťte se do toho, možností je mnoho.   

 

 

Spustit audio