Nevábné prostředí plné nepořádku už je minulostí. Park Hercovka ožívá díky aktivitě místních lidí

14. únor 2022

O horní část parku Hercovka v Libni se v posledních letech začali zajímat developeři, kteří se snažili zelené území nedaleko frekventovaného pražského okruhu koupit. Zarostlý park a zpustlá vila se mezitím stala útočištěm lidí bez domova nebo lidí závislých na alkoholu či drogách. Tamní spolek se proto rozhodl, že prostor vyčistí a upraví tak, aby do něj místní opět rádi chodili a setkávali se tu.

Park v okolí vily Hercovka k návštěvě moc nelákal, ještě před nedávnem to bylo místo plné křovin a nepořádku. „Vsadili jsme tady tři ovocné stromy, udělali jsme velkou brigádu. Hned vedle vily Hercovka, která byla předtím doupě narkomanů a lidí bez domova,“ popisuje Michal Trník, předseda spolku Holešovičky pro lidi a člen uskupení Praha Sobě. 

Okolí vily bylo zanesené nepořádkem

„Tady byly matrace, spacáky, hromada nepořádku,“ dodává cestou k tajemnému sklípku. „Dává to tušit, že tam byla buď soška nějakého svatého, nebo tam bylo něco ve smyslu pramene. Jedna z těch aktivit, kterou tady děláme je, že tady budeme mít proutkaře a možná tady vznikne studánka.“

K obnově parku bylo nutné provést prořez křovin

Starosta Prahy 8 Ondřej Gros z ODS, který má na starosti životní prostředí, se k proměně parku nechtěl vyjádřit s tím, že o aktivitách spolku nezná podrobnosti. Podle radního pro strategický rozvoj Tomáše Hřebíka z uskupení STAN radnice spolek podporuje: „Já osobně tam určitě žádný developerský projekt neplánuji, ani městská část.“ Uvedl také, že radnice chce pomoct s propojením parku Hercovka a parku Dlážděnka na severu.

Spolek teď připravuje sousedské setkání, z kterého by měly vzejít další nápady. Sdružení na obnovu zeleně získalo grant půl milionu korun od Nadace Via.

autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio