Nezachraňujte mláďata, která to nepotřebují, varuje vedoucí záchranné stanice

4. duben 2019

Většina mláďat ve volné přírodě, o kterých si myslíte, že potřebují zachránit, pomoc nepotřebují. Je běžné, že teď na jaře uvidíte mladé zajíčky nebo srnčata v lese samotné. Je to úplně normální. Jejich matky je sice krmí, ale nejsou s nimi stále. Proto jim jen ublížíte, pokud je budete někam odnášet a tzv. zachraňovat.

Pokud není mládě evidentně zraněné nebo leží na nebezpečném místě, například na silnici, nechte ho být. Srnčata nesbírejte, pokud nejsou viditelně zraněná, nepískají nebo za vámi sama nejdou.

„V osmdesáti procentech je to zbytečné. Lidem se zdá, že je zajíčkovi zima, maminka nikde, tak ho seberou a odvezou do záchranné stanice. Stejné je to u srnčat, a to samé platí pro mláďata ptáků, včetně sov,“ říká vedoucí Záchranné stanice Zelené Vendolí Josef Vendolí a popisuje jeden z mnoha jarních příběhů:

„V hnízdě je šest malých kalousků, ti se postupně rozlezou po větvích a keřích a může se stát, že spadnou na zem. Tak v tomto případě je můžete jen opatrně vysadit na větev, ale nikam je, prosím, neodvážejte. Nechte je u maminky a u tatínka. A pokud si nejste jisti, zavolejte k nám do záchranné stanice, rádi poradíme.“

A pohádka, která se skutečně stala na závěr:

Jak čápice Boženka zachránila čápa Jindřicha

Boženka a Jindřich patří ke stálým obyvatelům Zeleného Vendolí. Jindřich před mnoha lety spadl z hnízda v Žichlínku a dostal se do stanice jako čtyřdenní mládě. Josef Zelený ho vypiplal, ale stalo se to, co se stát nemělo. Čáp Jindřich se do svého zachránce Josefa „zamiloval“ a vůbec se nebál lidí. Začal pro ně být nebezpečný. Na benzínové pumpě ve Svitavách například zastavil dopravu, rozprášil bramborovou brigádu a podobně. Uvažovalo se, co dál….Všechno změnila čápice Boženka, která se zranila u Vysokého Mýta. Jindřich se jí ujal a od té doby všechno probíhá tak, jak má. I letos společně sedí na vajíčkách.

Spustit audio

Související