Nezachraňujte ptáčata za každou cenu. Ve kterých případech pomůžete a kdy naopak uškodíte?

7. červenec 2022

Na procházce přírodou se může stát, že uvidíte opuštěné ptáče. Je skutečně opuštěné? Jak se v takovém případě zachovat? A je pravda, že ptáci nemají čich? Pokud najdete malé ptáče, které už je opeřené, leží třeba pod stromem, nechte ho být. Rodiče jsou někde poblíž a o svém potomkovi vědí.

„V naší Pohádkové zahradě najdete i zpěvné ptáky. Jsme první záchytné místo v Pardubicích a spolupracujeme se záchrannými stanicemi v kraji. Momentálně máme v péči tři ptáčata vypadlá z hnízda,“ říká chovatelka Romana Vojířová z Pohádkové zahrady, která slouží jako azyl pro opuštěná zvířata v Pardubicích.

Opeřené ptáče si poradí

„Často mi lidé volají s tím, že opeřené ptáče leží například na rozpáleném betonu, že to nemůže přežít. V takovém případě můžete ptáče jen kousek poponést do bezpečnějšího prostoru. Rodiče si ho tam najdou. Ale určitě ho neodnášejte pryč a nevolejte do záchranné stanice, není to potřeba,“ radí Romana Vojířová.

Malý vrabčák, kterého jako holátko zachránili v Pohádkové zahradě

Chovatelka dodává, že ptáci z devadesáti procent nemají čich, takže jim pach ruky nevadí, na rozdíl od savců. „Pokud ale najdete slepé ptačí holátko bez peří, které vypadlo z hnízda, je to něco jiného. Takové mládě nemůže přežít,“ upozorňuje Vojířová.

Jarmila: nejvypasenější ptáče roku

Sýkorku Jarmilku našli ještě jako holátko na ulici. Vypadla z hnízda a sama by si neporadila. Dnes už je opeřená a dostává do zobáčku hlavně cvrčky. Spořádá jich denně opravdu hodně. Navíc jí dobrovolníci z Pohádkové zahrady zásobují vlastnoručně nachytaným hmyzem.

„Jarmila má neustále otevřený zobáček a pořád volá, že chce jíst. Dáváme jí hmyz pinzetou. Ale už půjde do rozletové voliéry, kde se bude učit samostatnému životu, aby mohla do světa. Bezstarostné období jí končí,“ usmívá se Romana Vojířová, pro kterou je svoboda volně žijících zvířat velkou odměnou za trpělivou práci. Více si poslechněte v reportáži.

Spustit audio

Související