Nezapomínejte na preventivní prohlídky pigmentových znamének. Riziková znaménka je nutné včas odstranit

4. říjen 2021 15:00

Lékaři pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady dnes vyšetřovali pigmentová znaménka bez objednání a zdarma. Preventivní akce Stan proti melanomu umožnila zájemcům vyšetření pomocí moderní techniky. Lékaři využívali ruční i digitální dermatoskop a skener. Prevence je totiž nejlepší obrana před rakovinou kůže.

Konec prázdnin a začátek podzimu je vhodná doba k preventivní prohlídce u dermatologa. Mnoho z nás strávilo dovolenou u moře nebo u rybníka a naše kůže byla vystavena slunečním paprskům. Dermatologové doporučují nepodceňovat prevenci a s podezřelým útvarem na kůži zajít k lékaři.

„Nejsou zajímavá jenom černá místa, která jsou typická pro melanom, ale můžou to být nějaké růžové plošky, které se nehojí, které si člověk strhne ručníkem a krvácí,“ vysvětluje vedoucí lékařka Centra pro diagnostiku a léčbu maligního melanomu Monika Arenbergerová.

Lékaři při vyšetření využívají moderní techniku

Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na původně zdravé kůži se začne tvořit odlišně barevná skvrna, která se zvolna zvětšuje a postupně přibývá na tloušťce. Jindy se barevně a tvarově mění klidné mateřské znaménko. Nemusí vždy jít o maligní melanom, ale vždycky je třeba, aby projev vyšetřil kožní lékař.

Lékaři mají k dispozici moderní techniku, která znaménka vyfotí, mnohonásobně zvětší a rizikové útvary označí. Jak taková prohlídka probíhá? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio