Nic lidského nám není cizí, říkají Sedláčkovi, majitelé rekordní sbírky

23. srpen 2021

Největší sbírku historických nočníků a toalet dali dohromady manželé Renáta a Jan Sedláčkovi. Obsahuje přes 2 500 exponátů z období od 15. století až po současnost: nočníky různých tvarů, užití i materiálů, urinační nádoby, klozetové truhly, židle, křesla, cestovní záchody, pisoáry i bidety. K unikátům patří nočník vyrobený pro Napoleona Bonaparta, pro Lincolnovu ložnici v Bílém domě, pro Titanic, pro čínského císaře Čchie-lunga nebo mobilní toalety používané astronauty.

Renáta Sedláčková vypráví: „Vše začalo v roce 2000, kdy jsme při rekonstrukci tvrze Třebotov v okrese Praha – západ objevili kamenný útvar vystupující z venkovní obvodové zdi. Zjistili jsme, že je to středověký záchod nazývaný prevét. Hned vedle, na stejné zdi, byla barokní přístavba, ve které byl umístěn suchý záchod s jímkou. Tyto dva architektonické detaily, související s běžnou lidskou potřebou, nás natolik zaujaly, že jsme se rozhodli sbírat předměty vyrobené ke stejnému účelu v různých historických obdobích a zmapovat jejich vývoj.“

Postupem let dali dohromady největší sbírku svého druhu nejen u nás, ale s velkou pravděpodobností i na celém světě. Sbírku Sedláčkovi stále rozšiřuji a exponáty půjčují jiným muzeím a filmařům. Nedávno také napsali knihu Toalety, nočníky a jiné souvislosti, která obsahuje mnoho informací o historii a vývoji v oblasti toalet.

Jejich rekordní sbírku si můžete prohlédnout. Kromě výše zmíněných exponátů uvidíte historické toaletní papíry, splachovadla a mnoho dalšího. Novinkou jsou mobilní toalety ze sovětského kosmického programu, používané astronauty v kosmické lodi.

Exponáty vystavují v depozitáři v pražských Modřanech. Renáta Sedláčková vás ráda Muzeem historických nočníků a toalet provede, o exponátech umí poutavě vyprávět. Muzeum bývá otevřeno 2x měsíčně, nejblíže v neděli 29. srpna od 10 do 18 hodin. Návštěvnické skupiny se ale mohou objednat také na individuální prohlídku.

Spustit audio