Nocleženka je pro některé lidi na ulici první impuls k novému životu. Dala dohromady Pavlu a Františka

2. listopad 2019

Armáda spásy od pátku rozděluje mezi lidi bez domova takzvané nocleženky. Poukazy na přespání jim koupili lidé přes internet. Za 100 korun darovali noc v teple, jídlo a sprchu. Některým ale dali ještě mnohem více – Pavla Čermáková a František se díky poukázce dostali z ulice, vzali se a hledají si spolu bydlení.

„Loni jsem byla na ulici, sice krátkou dobu. Přes tu noc je to horší. Člověk jezdí tramvají, metrem, je uvnitř a tak,“ popsala Radiožurnálu Pavla Čermáková, která využila nocleženku několikrát. V Armádě spásy se seznámila se svým Františkem. Vzali se a dostali se z ulice do azylového domu.

„Takhle tady žijeme. Je to něco nádherného, když člověk z pod mostu má tady takové bydleníčko, teploučko, televize, čisté povlečení,“ pochvaluje si František Čermák. S manželkou sice nemůžou být spolu na pokoji, mají ale přislíbený vlastní byt.

Podobný scénář jako u Pavly a Františka by Armáda spásy chtěla vídat častěji. Cesta z ulice do sociálního bytu je ale dlouhá. Nocleženka může pro některé být prvním dobrým impulsem, řekl Radiožurnálu ředitel pro sociální práce František Krupa:

„Chceme, aby ten projekt, který je hodně podporovaný veřejností, aby se rozvíjel, a aby eventuálně mohl podpořit i tu další práci člověkem.“

Nocleženky se kupují online, přes webové stránky Armády spásy. Jak systém funguje, popsala Radiožurnálu zakladatelka projektu Lucie Stejskalová:

„Ke každé stokoruně přidělíme nocloženku. Tyto nocleženky poté rozešleme do našich zapojených nocleháren, které máme po celé České republice. Tuto nocleženku už využije člověk bez domova. A zpětně, až se dozvíme, že je nocleženka uplatněna, tak dárce informujeme.“

Minulou sezónu lidé koupili přes 23 000 poukazů. Armáda spásy je využila úplně všechny.

autor: Marie Veselá
Spustit audio