Nová knížka o Rudolfu Welsovi. Na výletě v saském Lichtensteinu. Výročí spisovatele a diplomata F. C. Weiskopfa

31. březen 2023

Michael Rund měl před dvěma týdny v Karlových Varech autogramiádu své poslední knížky s názvem Po stopách Rudolfa Welse. Jde o druhé, o nové informace rozšířené vydání.

Kniha představuje osobnost meziválečného architekta, rodáka z Rokycanska, který je autorem celé řady zajímavých staveb v Sokolově, Varech ale třeba i Praze. Zde také spolupracoval s Voskovcem a Werichem na filmu Hej rup. Autora knížky jsme si pozvali k mikrofonu.

S kolegy z partnerské stanice MDR se vydáme do Lichtensteinu nedaleko Chemnitz. V malebném parku jsou tu k vidění na dvě desítky známých staveb z celého světa ve zmenšeném provedení.

Ve výročí týdne si představíme komunistického spisovatele a novináře Franze Carla Weiskopfa. Po studiích germanistiky a historie na pražské univerzitě se přestěhoval do Berlína. Zde přispíval do novin, působil jako spisovatel na volné noze a angažoval se v marxistickém hnutí.

Po nástupu nacismu se vrátil do Prahy, kde pracoval jako šéfredaktor levicových novin Arbeiter Illustrierte Zeitung a dál se věnoval literární tvorbě a také překladům. Podle některých svých současníků byl Weiskopf v této době agentem sovětských tajných služeb.

Válku prožil v USA. Po ní pracoval v československých diplomatických službách. V letech 1950 až 52 byl československým velvyslancem v Pekingu. V roce 1953 odešel do NDR.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio