Nová lakovna v mladoboleslavské Škodě Auto je velká jako tři fotbalová hřiště, práci v ní najde 650 lidí

22. srpen 2019 09:52

Automobilka Škoda Auto ve čtvrtek otevřela novou lakovnu v hlavním závodě v Mladé Boleslavi. Práci v ní najde přes 650 lidí. Firma do nového provozu investovala 214,5 milionů eur , tedy asi 5,5 miliardy korun. 

"Otevření nové lakovny je pro nás rozhodujícím krokem k tomu, abychom byli schopni lépe uspokojovat trvale vysokou poptávku. Naše investice je dvojitým příspěvkem k trvale udržitelnému rozvoji," řekl předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier.

Lakovnou ročně projde až 168 000 karoserií, čímž se celková kapacita lakování automobilky zvýší na 812 000 kusů ročně.

Linka kataforetického lakování ve Škoda Auto

Řadu lidských úkonů nahradí roboty, kterých je v nové lakovně 66. K nejmodernějším technickým zařízením lakovny patří například plně automatický dopravníkový systém pro jednotlivé karoserie během přípravy a aplikace základního laku. Tento systém umožňuje zvolit parametry individuálně pro každý vůz. U běžných lakovacích linek není možné kvůli transportu karoserií na řetězových dopravníkových pásech udělat taková nastavení na míru.

Nová lakovna je nejvyšší budovou v hlavním závodě automobilky, měří 35 metrů a má sedm pater. Délka 276 metrů a šířka od 60 do 140 metrů vytváří podlahovou plochu o rozloze 25 094 čtverečních metrů, tedy asi jako tři fotbalová hřiště.

Ucpávání a zakrývání otvorů v nové lakovně Škoda Auto
zdroj: ČTK
Spustit audio