Nová lávka přes řeku Moravu v jihomoravských Mikulčicích spojila Česko se Slovenskem

5. březen 2023

Mezi Mikulčicemi na Hodonínsku a slovenskými Kopčany se na podzim 2019 otevřela nová lávka přes řeku Moravu. Jejím hlavním účelem je spojit památkovou oblast Slovanského hradiště v Mikulčicích se slovenskou stranou pro cyklisty, pěší návštěvníky i místní obyvatele.

Mostní ocelová konstrukce vede přes státní hranici a měří 140 metrů. Šířka lávky je skoro pět metrů a výška devět metrů, takže větší zájem turistů v pohodě zvládne. I když by po ní mohl projet i náklaďák, auta sem nesmí.

Na most navazují na obou stranách cyklotrasy. Součástí projektu je totiž cyklostezka, která propojuje část bývalého slovanského hradiště Předhradí s lesní cestou vedoucí k lávce. Na slovenské straně vznikla infrastruktura nezbytná pro propojení oblasti kolem řeky a obce Kopčany s kostelem sv. Margity Antiochijské.

Nová lávka přes řeku Moravu v jihomoravských Mikulčicích

Vybudování lávky bylo v plánu už od roku 2006. Projekt se ale vyrovnával s mnoha překážkami, které se na tomto území vyskytly. Kvůli blízkosti ptačí rezervace se musela poloha lávky ve směru toku řeky posunout, z ekologických důvodů mohla stavba probíhat jen v části roku a musely být sladěné zájmy budoucího splavnění řeky s omezeními z hlediska ochrany přírody a s protipovodňovou ochranou. Koncepce hlavního pole lávky musela vyhovět ornitologickým požadavkům.

Vše se nakonec podařilo vyřešit a v roce 2019 byl most slavnostně uveden do provozu. Cena lávky dosáhla asi jednoho sta milionů korun, čímž se zařadila mezi největší společné projekty České republiky a Slovenska.

Spustit audio