Nová trojrozměrná projekce v muzeu v Jílovém u Prahy umožňuje nahlédnout do ostrovského kláštera

15. únor 2019
Česko – země neznámá

Pokud se dnes vydáte k bývalému benediktinskému klášteru na Ostrově u Davle ve Středočeském kraji, najdete jen obrysy základů. Klášter byl založen roku 999 jako druhý nejstarší mužský klášter u nás. Pro region na soutoku Vltavy a Sázavy se ve své době stal poslem kolonizace, kultury a vzdělanosti. Stál až do roku 1420, kdy ho pobořili pražští husité. A o sto let později zničila pozůstatky stavby velká vltavská povodeň. O zbytek se postaraly další povodně a zub času.

V Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy teď ale připravili jedinečný projekt. Nová stálá expozice nazvaná „Ora et Labora“, tedy Modli se a pracuj, nabízí trojrozměrnou vizualizaci, která návštěvníky vrací v čase a umožňuje jim vidět ostrovský klášter tak, jak ho ve své době znali pouze mniši.

Na základě výsledků rozsáhlých archeologických výzkumů, které probíhaly sto let, jsou dnes k dispozici přesné informace o tom, jak klášter vypadal. Archeologové postupně odkryli a zakonzervovali celý klášterní komplex. Archeologové pak ve spolupráci s odborníky z Přírodovědecké fakulty Katedry aplikované geografie vypracovali 3D vizualizaci celého ostrovského kláštera.

Návštěvníci expozice tak mohou vidět klášter tak, jako by jím sami procházeli. Nechybí ani pohledy z ptačí perspektivy. Celý objekt je představen v mnoha detailech. Střed areálu kdysi tvořila velká trojlodní bazilika s dvojicí věží ve štítě. Na ní navazoval areál klauzury, kde řeholníci žili a pracovali. Klauzura čtyřmi křídly obklopovala rajský dvůr uprostřed. A pak zde byly další objekty. Opatství, příbytek představeného kláštera, společně užívané místnosti, refektář, dormitář a další. Proti proudu Vltavy byl areál zakončen klášterním špitálem a na druhé straně dílnami, ve kterých se pracovalo. A nechyběly ani klášterní zahrady. A protože vyl klášter vybudován ve vrcholné době středověku, byl celý opevněn hradbou.

Vyhlášené ostrovské dlaždice zdobily významné stavby

Životní heslo Ora et Labora – Modli se a pracuj - mniši realizovali v dílnách, kde vyráběli keramické dlaždice, které dosáhly takové obliby, že zdejší mniši pracovali na státních zakázkách. Největší sláva místní keramiky spadá do druhé poloviny 12. století, kdy se klášter z dřevěného provizoria začal přebudovávat do nádherné románské kamenné stavby.

Stálá muzejní expozice proto nabízí i několik vitrín s replikami terakotových keramických dlaždic, které ostrovský klášter proslavily. Ve své době byly skutečným unikátem. Jedná se o dlaždice s reliéfními motivy s postavami zvířat nebo s ornamenty, na některých je patrný motiv mocenského symbolu okřídleného lva s hlavou orla. Dlaždice místních mnichů můžeme najít na Vyšehradě, ve Svatováclavské rotundě na Malé Straně v Praze, na olomouckém Arcibiskupství, v kostele sv. Petra a Pavla v Hradišti na starém Plzenci a jinde.

Vizualizaci doplňují 3D modely

Součástí expozice jsou i trojrozměrné modely kláštera v jeho vrcholném gotickém období i modely středověkého městečka Sekanky, které leželo přímo nad soutokem Vltavy se Sázavou v těsné blízkosti kláštera. Dodnes jsou v terénu dobře patrné jeho pozůstatky. V roce 1278 ho zničili Braniboři a obnoveno již znovu nebylo.

Toto klášterní středověké městečko je možné si prohlédnout nejen na modelech a vizualizacích, ale součástí expozice jsou i reálné ukázky interiérů stavení v kontrastu s vybavením interiérů kláštera. Exponáty doplňují archeologické nálezy klíčů, velkých ovčáckých nůžek i krásné malované keramiky, která se v městečku na Sekance objevila vůbec poprvé.

A v jedné z vitrín uvidíte v muzeu i velmi reálně vypadající lidskou kostru. Je skutečná. Jedná se o jednoho z mnichů, jehož hrob byl nalezen při archeologických průzkumech kláštera. Způsob pohřbívání byl rekonstruován a mnich tak našel svůj nový příbytek přímo v muzeu.

Spustit audio