Nové cyklostezce v údolí říčky Vrchlice má ustoupit 30 stromů a dřevin. Lidé podepisují petici

27. únor 2020

Kutná Hora by letos měla dokončit novou cyklostezku podél říčky Vrchlice. Má spojit předměstí Sedlec s vlakovým nádražím v centru, využívat by ji tak mohli i turisté. Radnice získala na stavbu jeden a půl kilometru dlouhé cesty dotaci. Jako problém se ale ukázalo chystané kácení třiceti stromů, které mají budoucí cyklostezce ustoupit. Proti tomu je část obyvatel, někteří už podepsali petici za záchranu dřevin. Podle radnice ale trasu cyklostezky změnit nelze.

Například podle Markéty Rázgové, která podél Vrchlice často chodí na procházku se svými třemi psy, by skácení třiceti stromů zásadně změnilo charakter této části města. Proto Rázgová organizuje od začátku týdne petici. Podle ní ji na internetu podpořily zatím řádově stovky lidí.

Místo budoucí nové cyklostezky podél říčky Vrchlice

K zemi mají podle plánu jít hlavně jasany a kaštany. Výhrady k tomu má i bývalý kutnohorský starosta a současný zastupitel Martin Starý (Město pro lidi). Navrhuje, aby stromy nebyly pokáceny všechny najednou, ale aby se kácely postupně až při stavbě cyklostezky. 

Vedení radnice ale nechce kácet stromy v době vegetačního období, měly by tak jít k zemi do konce března. Město taky tvrdí, že původní plán počítal s pokácením až padesáti stromů. Po úpravě projektu, který spočíval ve zúžení stezky, se jejich počet snížil. 

Pokud by radnice od záměru na stavbu cyklostezky odstoupila, musea by vrátit 14 milionovou dotaci. Od odboru životního prostředí v Kutné Hoře, které zastupuje stát, má už vydané souhlasné rozhodnutí, které už nabylo právní moci. Jedním z důvodů, proč úředníci kácení povolili, je podle vedoucího odboru Vladimíra Kociána takzvaný veřejný zájem. Podle vedoucího odboru je z 32 stromů asi polovina v horším stavu. Radnice by musela za pokácené stromy vysadit nové. Odpůrci kácení teď chtějí, aby rozhodnutí, které ho povoluje, z právního hlediska ještě posoudil Krajský úřad Středočeského kraje.

autor: Michal Trnka
Spustit audio