Nové cyklotrasy v Brdech

15. srpen 2020

Cyklistům začaly v CHKO Brdy sloužit nově vyznačené cyklotrasy. Vedou třeba k Padrťským rybníkům, k vodním nádržím Octárna a Pilská nebo k loveckému zámečku Tři trubky. Dvanáct nových cyklotras měří celkem 270 kilometrů.

Cyklostezky v nejmladší chráněné krajinné oblasti v Brdech získaly nové značení, které cyklistům usnadní orientaci.

Instalace žlutých číselných značek začala počátkem prázdnin a dokončena byla 14. srpna. Dvanáct nových cyklotras o délce 270 kilometrů propojí zajímavá místa v Brdech s jejich okolím, informovala Helena Frintová z krajského úřadu.

Nové značení cyklisty zavede například k Padrťským rybníkům, k vodním nádržím Octárna a Pilská nebo loveckému zámečku Tři trubky, který nechal vystavět tehdejší majitel zdejších lesů, hrabě Jeroným Colloredo-Mannsfeld.

Doposud se cyklisté v bývalém vojenském újezdu orientovali hlavně podle názvů lesních cest, které lze vyčíst většinou jen z mapy. Nově jim jejich cesty v nitru chráněné krajinné oblasti usnadní žlutá číselná značení, na něž jsou zvyklí.

Nové cyklotrasy navazují na poslední značení v roce 2011. Projekt, který vznikl na základě dokumentace pořízené městem Příbram, převzal včetně financování Turistický spolek Brdy a Podbrdsko, jenž se stará o rozvoj turistického potenciálu regionu. Vyznačení tras vyšlo na více než milion korun.

Spolek vydal také cykloprůvodce. S ním se lze vydat například na Tok, nejvyšší horu Brd a zároveň Středočeského kraje, nebo ke cvičným bunkrům na vrchu Houpák.

Spustit audio