Nové háro – spolek, kterým Lucie Staňková pomáhá při onkologické léčbě

17. červen 2022

Spolek Nové háro je velkou pomocí pro všechny onkologicky nemocné malé a dospívající pacienty. Vyrábí totiž na míru kvalitní paruky. Odkaz od své dcery Markéty, zakladatelky Nového hára, převzali její rodiče. Předsedkyní Nového hára je dnes Markétina maminka, Lucie Staňková.

Neziskový spolek Nové háro působí po celé republice. Kdekoliv je potřeba, pomáhá lidem, kteří si procházejí těžkým obdobím. Především dětem i dospívajícím, kterým během onkologické léčby pomáhá cítit se co možná nejnormálněji.

Proč Nové háro? Posláním je totiž sbírat vlasy od dárců a vyrábět z nich kvalitní paruky na míru konkrétnímu dítěti. Paruky připravuje z darovaných vlasů smluvní profesionální vlásenkářský salon v Praze a úkolem Nového hára je mimo jiné také pacientům nákladnou výrobu uhradit. Ostatně je prokázáno, že právě psychika hraje při léčbě velmi podstatou roli. A u dospívajících a dětí obzvlášť.

Nové háro má pohnutý osud

Lucie Staňková - Nové háro

V říjnu 2017 spolek Nové háro založila Markétka Zagrapanová. S onkologickým onemocněním se léčila od svých 14 let. Dvakrát si kvůli léčbě prošla ztrátou vlasů a nemoci nakonec v lednu 2018 bohužel podlehla.

Velmi dobře znala problémy, které dospívající slečna musela řešit v souvislosti se ztrátou vlasů. A proto, že z osobní zkušenosti věděla, jak moc jí holá hlava vadila, jak špatně snášela zvědavé pohledy okolí a jak moc se díky tomu cítila jiná, založila Nové háro.

Tehdy v 18 letech onemocněla potřetí a chtěla pro své okolí a pro další nemocné něco udělat. Její maminka, Lucie Staňková ji nejprve toto rozhodnutí rozmlouvala, Dcera měla před maturitou, připravovala se na vysokou školu a léčba ji také velmi zatěžovala. Když ale viděla dceřino odhodlání, posléze jí sama začala pomáhat. Do Nového hára dokonce vstoupila jako řádný člen spolku.

Odkaz stále žije díky rodičům

Velmi záhy, v prosinci roku 2017 se stav Markétky zhoršil. Ztráta Markétky byla pro rodiče nesmírně bolestivá. Velmi dobře si ale uvědomovali, jaký odkaz jim v podobě zavedeného spolku „Nové háro“ dcera zanechala. Rozhodli se proto v činnosti své dcery pokračovat.

Paní Lucie Staňková, maminka Markétky, je dnes předsedkyní spolku. Za dobu své činnosti už sama pomohla mnoha lidem. Práce jí pomohla přenést se přes nejhorší chvíle spojené s odchodem Markétky. Našla smysl života v tom, co začala její dcera Markéta. Pro Nové háro v Praze vytipovala přední vlásenkářský salon, který dlouhodobě smluvně spolupracuje.

Práce, která posiluje i v těžkých chvílích

Jednání s rodinami takto nemocných lidí je velmi náročné a depresivní. A právě tuto část své práce paní Lucie Staňková svým kolegům nikdy nepředává. Ví, jak moc je těžké být v kontaktu s rodinami, které mají v onkologické léčbě své děti. Prošla tímto trápením a rozumí dobře jak dětem, tak rodičům. Zároveň jí práce velmi posiluje a vidí v ní velký smysl.

Pro každé dítě připravuje paruku na míru. Použijí se nejen původní vlásky dítěte, ale samozřejmě se kombinují i s vlasy dalších dárců. Vždy se také dívá na to, jaký účes dítě nebo dospívající měli před samotnou léčbou, a parukou se pak snaží ho maximálně napodobit. Paruky tak sedí na hlavě naprosto přesně a vypadají zcela přirozeně.

Úkolem paní Lucie Staňkové je pak paruku nejen vyrobit, ale také sehnat finančního dárce. Vyjíždí za žadateli o paruky z celé České republiky, vše přeměří, zjistí, jaký střih je potřeba i kde udělat pěšinku. Vždy ráda vidí, jak právě paruky dělají při léčbě doslova zázraky a ráda si od rodin poslechne i zpětnou vazbu.

Právě psychická pohoda je při léčba velmi důležitá. A k tomu kvalitní na míru připravované paruky rozhodně velmi přispívají. Když se dítě uzdraví a paruku vrátí, je to pro ní velký dárek. To nejhezčí je, že dítě díky paruce svou léčbu překonalo co nejdůstojněji.

Spustit audio

Související