Nové Infocentrum ve Svatém Janu pod Skalou našlo střechu nad hlavou v barokní faře

26. září 2020

Barokní fara ve Svatém Janu pod Skalou na Berounsku se probouzí k životu. Místní obyvatelé v památkově chráněné budově otevřeli nové kulturní a informační centrum. Zahrála jim k tomu i mexická kapela.

Obec v samém srdci Českého krasu tvoří tři místní části: Svatý Jan pod Skalou, Sedlec a Záhrabská. Dohromady tady žije pouhých 180 obyvatel. Ale každý rok sem za krásami přírody, památkami a vodou z Ivanova pramene míří tisíce návštěvníků. Nové informační centrum pomůže turistům zorientovat se v této lokalitě a nabídne jim i méně známé trasy.

Sloužit bude také k setkávání místních obyvatel. Vedení obce tady plánuje přednášky a promítání filmů. Šanci dostanou také místní umělci, kteří zde získali prostor pro prezentaci svých děl. Vedle výstavního sálu vznikla i malá knihovna s čítárnou. „Uvidíme, co to udělá, jsme na začátku, jdeme do toho jako do dobrodružství. Plány máme veliké: komentované vycházky, výstavy a další,“ říká starosta Jiří Bouček (Sousedé).

 Budova bývalé fary v domě č.p. 2 je majetkem Svatojánské koleje, která s obcí uzavřela smlouvu o spolupráci. Na vybudování informačního centra v památkově chráněné barokní budově se podíleli místní i přespolní. Někteří pomohli vymalovat, další zapůjčili historický nábytek či sbírku trilobitů nebo upekli koláče.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio