Nové policejní superby vyrazily na kontroly dálnic. Jsou nenápadnější než staré passaty

10. leden 2014

Do nového roku vyrazilo na české dálnice stíhat hříšníky sedm nových rychlých superbů. Ty by měly postupně nahradit dosluhující passaty, vždyť prvních 16 z nich začalo stíhat piráty už na počátku roku 2009. Většina z nich najela za tu dobu bezmála půl milionu kilometrů, jejich posádky odhalily na 150 tisíc přestupků a na pokutách vybraly desítky milionů korun. Jedním z prvních byl i Passat R36 na dálničním oddělení v Mirošovicích na dálnici D1, tedy na nejzatíženějším úseku dálnice. Ten si poctivě odkroutil svých 420 tisíc kilometrů a nyní nadešel čas střídání stráží.

Od první chvíle je jasné, že superby, tedy i tento v Mirošovicích, daleko lépe splynou s davem, což z prvních zkušeností potvrzuje i šéf zdejšího dálničního oddělení Miroslav Čihák. „Superb je výrazně anonymnější, než byl Passat, a lidé jsou velmi překvapení, že je staví manažerské vozidlo, my máme ještě takovou tmavou barvu, a vůbec nevědí, že je staví policie,“ popisuje Miroslav Čihák.

Reportér Českého rozhlasu se o tom přesvědčil na vlastní oči. Superb, stejně jako passaty, se řadí do pravého pruhu, jeho posádka sleduje okolní auta a vyhlíží případného hříšníka. Je namrzlo, a tak všichni okolo jedou opatrně. Přesto netrvá dlouho, po pěti ujetých kilometrech se rozblikají majáky. Nejde totiž jen o dodržování rychlosti. Superb tak navádí řidičku staršího Fordu do bezpečí na parkoviště u benzínové stanice.

Čtěte také

Policista odchází zkontrolovat, zda je vše v pořádku, jestli řidička nemá například zákaz řízení, a zda je v pořádku také auto. Jeho parťačka zatím provádí dechovou zkoušku, která je dnes obvyklá při každé kontrole.

„Zastavili jsme vás pro přestupek telefonování za jízdy. Jestli budete souhlasit, můžeme to vyřešit blokovou pokutou, 200 korun na místě,“ upozorňuje řidičku policistka.

Majáky schované v kufru nové policejní Škody Superb

Řidička bez diskusí zaplatila a byla ráda, že její prohřešek byl jen za 200 korun. Mohlo to být až desetkrát tolik. V průběhu kontroly si pak Superb zvědavě obhlíželi i řidiči od nedaleké pumpy.

„Je nenápadnější než Passat, passaty byly dost čitelné, a kdo se na dálnici pohybuje pravidelně, tak měl docela přehled a musím přiznat, že jsem si to také hlídal ve zpětném zrcátku – když jsem viděl Passat, upravil jsem rychlost,“ přiznává jeden z řidičů.

Na tachometru Superbu je zhruba 6000 kilometrů. Jaké jsou první reakce řidičů na to, že je policisté staví v anonymnějším autě, než byl Passat? „Většinou jsou překvapení, žádají nás, jestli si auto nemohou zvenku prohlédnout. Hledají nějaké znaky, které by se odlišovaly, ale myslím, že jich není zrovna moc. Možná až na zadní anténu,“ říká policistka. A takovou anténu řidiči spatří až na vzdálenost, na kterou jsou stejně změřeni.

autor: pgj
Spustit audio