Nové vedení Libereckého kraje podepsalo koaliční smlouvu. Jaké budou v následujícím období jeho priority?

Koaliční smlouvu a programové prohlášení podepsali ve středu odpoledne Starostové pro Liberecký kraj s Piráty a ODS. Koalice bude mít většinu 32 hlasů v 45členném zastupitelstvu. Krajská rada zůstala devítičlenná. Pět míst v ní připadlo vítězným Starostům, po dvou ODS a Pirátům.

Hejtmanem Libereckého kraje zůstává i nadále Martin Půta, lídr Starostů pro Liberecký kraj. Jeho statutárním náměstkem je Jan Sviták ze stejného hnutí, který povede i nadále resort dopravy.

Za kulturu bude stejně jako v předchozím období zodpovědná Květa Vinklátová a sociální věci bude mít na starosti Petr Tulpa. Nováčkem za Starosty bude v Radě Libereckého kraje Jiří Ulvr, kterému připadne resort regionálního rozvoje.

Ekonomiku bude mít na starosti Zbyněk Miklík z Pirátů a jeho stranický kolega Václav Židek zase životní prostředí. Dan Ramzer z ODS bude novým radním pro školství a Vladimír Richter radním pro zdravotnictví.

Klíčovým úkolem pro nejbližší období je zvládnutí koronavirové krize, řekl po podpisu smlouvy novinářům lídr Starostů a současný hejtman Martin Půta. Ustavující zasedání, které zvolí nové vedení kraje, se uskuteční v úterý 3. listopadu.

„Dohodli jsme se na spolupráci, která bude navazovat na práci v minulých osmi letech a zároveň má ambice věnovat se výzvám, které před Libereckým krajem stojí. Shodli jsme se na tom, že koncem března příštího roku projednáme úpravu programového prohlášení. To už bychom měli znát dopady pandemie koronaviru do rozpočtu kraje," doplnil hejtman. Starostové v Libereckém kraji vyhráli volby potřetí v řadě.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související