Nové vedení Středočeského kraje chce zrušit žákovské jízdné

20. listopad 2020

Nové vedení Středočeského kraje chce od ledna zrušit žákovské a seniorské jízdné zavedené v minulosti na základě předvolebního slibu ČSSD. Důvodem jsou úspory kvůli propadu daňových příjmů, řekl dnes ČTK krajský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN). Žáci, studenti a lidé nad 65 let mohou nyní ve středních Čechách jezdit zdarma.

Tato skupina má stejně jako v jiných regionech ze zákona slevu 75 procent z jízdného a zbylých 25 procent jim na požádání zpětně proplácí hejtmanství.

"Budu příští týden na radě kraje předkládat návrh na zrušení středočeského jízdného, to znamená doplácení pro studenty a seniory. Jde o jednu z obětí škrtání," uvedl Borecký.

Po projednání v radě musí návrh ještě schválit krajské zastupitelstvo. Úspora ale podle Boreckého nebude příliš velká, za rok 2019 takto kraj vyplatil asi osm milionů korun. O zpětnou úhradu čtvrtiny jízdného požádalo 2500 až 3000 dětí a přes 400 seniorů.

Někdejší hejtman Miloš Petera (ČSSD) s opětovným rušením žákovského jízdného nesouhlasí. "Ta částka už není tak vysoká, aby si to kraj s tak velkým rozpočtem nemohl dovolit," řekl ČTK. Poukázal na to, že studenti mohou díky příspěvku například jezdit za rodiči domů a nemusejí zůstávat na internátech.

Spustit audio