Nového jednatele kladenského divadla má vybrat komise. Někteří nominovaní o svém členství v komisi prý oficiálně nevěděli

1. srpen 2019 16:38

V Kladně hledají nového jednatele divadla. Už za týden by výběrová komise měla vést pohovory s uchazeči. Složení komise odsouhlasili radní už 22. července. O tom, že mají rozhodovat o novém jednateli, se ale někteří její členové dozvěděli teprve včera.

Výběrová komise má mít sedm členů, čtyři z nich tvoří zastupitelé, zbylé tři divadelníci. Radní zvolili uměleckého šéfa Městského divadla Jaroslava Slánského a Lucii Radimerskou, která stejnou pozici zastává v loutkovém Divadle Lampion. Oba ale Českému rozhlasu potvrdili, že žádné oficiální pozvání do komise nikdy neobdrželi a že se o své nominaci dozvěděli tak, že jim známí tento týden přeposlali zápis z jednání rady.

Podle primátora Dana Jiránka(ODS) divadlo patří pod město, takže zápisy z rady jsou vlastně oficiálním pozváním. „Je pravda, že lidé zřejmě jsou na dovolené a podobně, ale my jsme přijali usnesení a zveřejnili ho na webových stránkách,“ říká primátor.   

Náměstek primátora Tomáš Kutil (Kladeňáci) dodává, že město se s divadelníky domluvilo na spolupráci hned po odvolání jednatele Jana Krafky. Podle Slánského ale šlo spíš o neformální debatu bez shody na nějakých konkrétních krocích. Telefonicky se Kutil se Slánským spojil až včera. A Slánský svou nominaci odmítl. „Já nesouhlasím s odvoláním jednatele Jana Krafky, takže nemůžu legitimizovat toto netransparentní výběrové řízení v tak šibeničním termínu v době dovolených. Proto ani kdyby mi to členství bylo oficiálně nabídnuto, tak bych ho nepřijal,“ dodává Slánský.

Náměstek Kutil situaci vysvětluje i tím, že v posledních dvou týdnech měl dovolenou a zbylí radní prostě nevěnovali kontaktovaní divadelníků pozornost. Lucie Radimerská podle svého vyjádření stále čeká na nějaký oficiální kontakt ze strany města. K výběrovému řízení se ale staví podobně jako Slánský - taky nesouhlasí už s odvoláním původního jednatele Krafky. A třetím členem komise za divadlo měl být zástupce Herecké asociace. Ta ale přes prázdniny nezasedá, takže členství odmítla.

Slánský se taky obává toho, že politici v komisi názor divadelníků přetlačí. Podle Kutila i Jiránka ale není jisté, že by koaliční partneři měli na obsazení postu stejný názor. „Já myslím, že nehrozí, že bychom se vzhledem k pestrosti politického složení přes odpor odborníků shodli na něčem jednotně,“ připouští primátor.

Primátor Jiránek trvá na tom, aby tři členové komise byli z divadelního prostředí. Čas na jejich oslovení má město do konce týdne, do pondělí mají zájemci o místo odeslat obálky s životopisem. Podle Tomáše Kutila by v krajním případě mohlo dojít k odkladu celého výběrového řízení.

Spustit audio