Novela zákona zakazuje platit ve sběrnách za kovy hotově. V  Příbrami jsou na to připraveni

1. březen 2015

Jednotlivci, kteří přijdou od 1.března do sběrny prodat kovový odpad, už neodejdou s bankovkami v kapse. Začíná totiž začne platit novela zákona o odpadech, která sběrnám zakazuje vyplácet za kovy hotovost. Podle ministerstva životního prostředí jde o první krok v boji proti krádežím kovů. Sběrny čeká nejen jiný systém vyplácení peněz ale měly by se připravit i na častější kontroly.

Václav Novotný je jednatelem středně velké sběrny v Příbrami v areálu v místní průmyslové zóně. Firma existuje skoro dvacet let, má deset zaměstnanců a ročně vybere několik tisíc tun kovového odpadu. Podle Novotného novela zákona o odpadech přinese sběrnám v první řadě technické komplice s vyplácením peněz. „ Buď to bude formou že se vyplní poštovní poukázka typu C a s tím půjdeme na poštu a nebo se budeme snažit s poštou uzavřít dohodu o inkasním způsobu placení,“ říká jednatel

Další možností je převod na bankovní účet prodávajícího To nás ale také zatíží finančně, protože jak převody tak složenky něco stojí, takže ten zíkazník na tom bude bit, protože my mu budeme muset tyhle náklady odečíst,“ vysvětluje jednatel. Sběrna už musela investovat několik desítek tisíc korun do počítačového programu, do kterého budou pracovníci zadávat potřebné údaje. Co ale vidí jednatel sběrny jako větší problém, je pravděpodobný úbytek prodávajících a tím pádem i množství vykupovaného materiálu. Lidé jsou podle něj z vyhlášky už teď otrávení. A nejen to: „Jsou poněkud vyděšení z toho, že jim bude zamezeno v tom, aby svůj majetek prodávali,“ dodává jednatel.

Absolutní zákaz výkupu všech odpadů je ale podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO ) nepřijatelný. Bezhotovostní vyhláška má být prvním krokem v boji proti nelegálnímu prodeji a výkupu kovů. „Stále se třeba bohužel vykupují víka od kanálů nebo bohoslužebné předměty. Naším cílem je proto postihnout nejen prodejce, kteří porušují zákon tím, že tyto kovy někde kradou, ale i ty sběrny, které porušují zákon, protože to pak vykupují,“ vysvětluje ministr Branec. Podle ministra proto budou kontroly sběren ještě častější než dosud.

Jednatel sběrny Václav Novotný si nemyslí, že vyhláška přinese změnu k lepšímu. Opačný názor má třeba Libor Michvocík, odpadový hospodář městských technických služeb, kterým se teď naopak podíl kovového odpadu zvýší. „Jestliže drobní sběrači kovů, kteří po městě pilně sbírají všechny kovové součástky, které nejsou pevně přivařené, s tím přestanou. A my se nebudeme muset strachovat, že když nám někdo nahlásí, že někdo naboural dopravní značku a ona spadla, tak než tam přijedeme, tak všechny její kovové součástky budou ve sběrně,“ uvádí některé příklady Michvocík.

Ročně v Příbrami zmizí zhruba třicet kanálových vpustí. Jedna stojí patnáct set až čtyři tisíce korun a podle Libora Michvocíka za ní zloděj ve sběrně dostane sto korun. Jenže nejde jen o peníze. „Oni to ukradnou většinou v noci a tam zůstane díra ve vozovce a to pak může být fatálně nebezpečné,“ dodal. Příbramské technické služby teď chtějí podle jeho slov ve městě dokonce rozmístit několik kontejnerů na hliník. Nemají totiž obavu, že by ho někdo celý naložil a odvezl.

Spustit audio