Novinky Českých drah v osobní dopravě a rozhovor s Vladimírem Šmicrem

31. březen 2012
Region expres , Region expres , Region expres

Antonín Blažek, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu se nejprve rozpovídá o novinkách roku 2012. O svém vztahu k vlakům vyprávěl manažer fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer.

Novinky v osobní dopravě. To je téma prvního příspěvku Region expresu. Jaké změny nás na území České republiky a především pak ve Středočeském kraji čekají? Mužem zodpovědným za tuto oblast je Antonín Blažek, náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu.

Cestu fotbalové reprezentace na EURO už jsme v Region expresu probírali. Ve speciálním vlaku ovšem nebude chybět ani manažer národního týmu Vladimír Šmicer. On sám má ze svého působení v zahraničí bohaté zkušenosti z využití nejrůznějších spojů. Nenechal si je pro sebe.

Zprávy z železnice:
Na kolejích mezi pražským Masarykovým nádražím a Slaným, kam už tradičně od 24. března vyjíždí cyklovlak. Jede přes Hostivice a Podlešín. Skládá se z motorového vozu a přívěsu. Jak je z názvu patrné, nabízí o víkendech a svátcích, a to až do 28. října, přepravu většího počtu kol.

Na svou trasu vyjede rovněž Preventivní vlak. Letos se na kolejích objeví už poosmé. Mimo jiných míst zastaví 26.a 27. dubna také v Kolíně. A co je možné si pod názvem Preventivní vlak vlastně představit? Složen je ze tří vozů. První prezentuje půlhodinový dokument zaměřený na bezpečnost železničního provozu. Ve druhém je k mání přednáška na stejné téma doplněná následující diskuzí. V posledním z trojice vozů je připravena názorná ukázka první pomoci z pohledu profesionálních záchranářů.

Na začátku dubna se už dočkají také příznivci nostalgických jízd. V sobotu 7. a v neděli 8. dubna se nabízí jízda parním expresem na Křivoklát a hradní slavnosti. Na návštěvníky hradu čeká velikonoční nadílka, ve vlakové soupravě pak historické osobní vozy a pochopitelně bufetový vůz s bohatým sortimentem občerstvení. Z Prahy-Braníka vlak vyjíždí v 9:03, z Křivoklátu zpět se vydá dvě minuty po šestnácté hodině. V sobotu i v neděli můžete navíc poznat i kouzlo Boleslavského motoráčku. Jede z Lysé nad Labem do Jičína, a to oklikou přes Kokořínsko, Mladoboleslavsko a Český ráj. Z Lysé vyjíždí o půl desáté. Srdečně jste zváni.

autor: Pavel Petr
Spustit audio