Novoroční čočkový salát s glazovaným uzeným masem si vychutnal i Bohumil Klepetko

Naďa Konvalinková a Patrik Rozehnal si zajeli pro recept na Novoroční oběd do restaurace La Farma v Praze. Šéfkuchař Martin Zvonař připravil lehký čočkový salát a k němu v medu glazovanou uzenou krkovici. Z jídla byl nadšený i moderátor České televize Bohumil Klepetko. Zkuste si ho udělat i vy na Nový rok, ať vám čočka přinese bohatství.

 

Čočkový salát s glazovaným uzeným masem

Ingredience:

500 g černé čočky

1 mrkev

½ červené cibule

½ citronu

2 lžíce olivového oleje

3 střiky vinného octa

hrst sekané pažitky

1 kg uzené krkovice

1 polévková lžíce medu

20 g másla

sůl

pepř

Postup:

Čočku propláchneme, nahoru vyplavou nečistoty. Dáme vařit vodu, osolíme a dáme čočku vařit na 10 minut. Po té čočku scedíme a necháme ji vychladnout.

Mrkev nakrájíme na maličké kostičky, krátce povaříme a necháme také vychladnout. Cibuli nakrájíme najemno. Poté všechny ingredience promícháme. Salát dochutíme solí, olivovým olejem a vinným octem. Nasekáme trochu pažitky.

Salát podáváme studený.

Maso povaříme asi 20 minut. Pak ho nakrájíme na širší plátky. Rozpálíme pánev, vložíme trochu másla, trochu olivového oleje a med. Necháme rozpustit, rozložíme plátky masa a postupně restujeme, přitom maso přeléváme výpekem.  

Servírujeme tak, že dáme porci salátu, ozdobíme zeleným a navrch položíme plátek glazovaného masa. 

Martin Zvonař

O tom, že bude kuchařem, se rozhodl sám, protože měl školu tehdy za rohem. Na vaření myslí i ve vaně. Tu si napustí, pak přemýšlí a nakonec posílá nápady svému šéfovi. V kuchyni se snaží zužitkovat úplně všechno. Rád se učí nové věci a zkouší zajímavé potraviny. Největší odměnou pro něj je, když hostům chutná a vrací se.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.